Čeka li nas skupa jesen? Evo kako bi Plenkoviću planove mogli pokvariti – partneri

Vijesti 26. srp 202406:55 0 komentara

Još nije poznato kome će i za koliko poskupjeti plin i struja na jesen. Dok premijer smiruje građane i najavljuje nastavak subvencija, njegov koalicijski partner Ivan Penava je protiv toga da se svima subvencionira cijena - poručuje da ne živimo više u socijalizmu.

Iako je sunce u Vukovaru upeklo uoči vrhunca ljeta, građani već razmišljaju o onom što dolazi poslije – hladnoj jesni i zimi i računima za struju i plin nakon informacije da bi mogli ići gore.

Građani nisu zadovoljni.

“Plaća je katastrofa. Hrana je poskupila. Piće je poskupilo, što je bilo euro sad je dva, što je bilo dva sad je četiri.”

“Najavljuje se povisivanje struje i energenata, a s druge strane je tolika povišica plaća dužnosnika. Mislim da će to biti vrlo loša poruka.”

Iz Vlade u Vukovar i drugdje šalju umirujuće informacije.

Ministar financija kaže da unatoč rezovima za rebalans proračuna neće biti problem naći nekoliko stotina milijuna eura za subvencije. Ali, bude li to potrebno.

“Vi znate da se situacija na tržištu, po pitanju energenata, stabilizirala. Znate da su te naše mjere koje smo donosili, i u smislu dohodovnih potpora građanima, i cijenovnih potpora, polako opuštene. I u tom smsilu, nema razloga za strah. Pratimo situaciju i, naravno, donosit ćemo adekvatne odluke”, izjavio je ministar financija Marko Primorac.

I dok je ministar financija oprezan što će biti, njegov šef koji se na današnjoj sjednici Vlade o tome nije izjašnjavao, najavio je da su subvencije riješena stvar.

“Mi smo sad već ljude navikli na subvencioniranje. Je li točno? Mi ćemo donositi mjere koje će omogućiti građanima da im energeti i dalje budu priuštivi”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Pa će tako kućanstvo premijera koji je upravo dobio povišicu od dvije tisuće eura kao i onoga tko ima daleko manju plaću ili mirovinu od toga, biti među dva milijuna i dvjesto tisuća onih koji struju plaćaju manje. Kolacijski Ivan Penava ipak ne bi davao šakom i kapom i na na tragu je Europske komisije da mjere trebaju biti ciljane prema onima koji teško plaćaju račune.

“Više sam za ovo drugo. Nisam za nikakav socijalizam i u tom smislu da se ide jednako prema svima. Definitivno, svi ostali koji ne spadaju u tu skupinu ljudi koje treba štiti i čiju poziciju, i materijalno nekakvo pravo treba štititi i životni standard, svi ostali trebamo biti u košu kojeg definira tržište”, smatra Penava.

“Vlada mora napustiti ovu praksu”

Ukupno je za subvencije građanima, institucijama i malim i srednjim poduzetnicima od proljetos do kraja rujna namijenjeno 389 milijuna eura – u tome i 254 za električnu energiju, 50 za plin i 108 za toplinsku energiju. Za ekonomiste dvojbe nema.

“U tržišno orijentiranim ekonomijama Vlada može utjecati djelomično na cijene kroz smanjinvanje poreznog opterećenja, a ne na dirketnim određivanjem cijena. Dirketno određivanje cijena kao praksu, Vlada mora napustiti u svakom slučaju. A kako će se formirati te cijene, to ćemo tek vidjeti”, kazao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Oluja na energetskom tržištu ipak nije prošla – tvrde pak energetski stručnjaci. Plin je više od deset puta jeftiniji nego prije dvije godine i sada je nabavna cijena 31 euro megavat satu. A vlada subvencionira dobavljačima sve iznad 27,7 eura do konačne cijene za građane.

“Cijene su još uvijek relativno visoke, ali su puno manje nego što su bile na početku agresije. Sada je vrijeme takvo da bi se to trebalo zadržati, jer mislim da se vidi već polako da taj konflikt jenjava, da su cijene dosta stabilne i da ta subvencija nije toliko velika koliko je bila tada”, rekao je Davor Štern, stručnjak za energetiku.

Bez obzira na cijene energenata na tržištu u eurima u Hrvatskoj je u igri još jedna valuta – treći po redu izbori pred vratima. Teško je je vjerovati da bi Vlada uoči njih kvarila raspoloženje građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!