EU: Nema mjesta među nama za one koji negiraju genocid u Srebrenici

Regija 10. srp 202414:05 0 komentara
Srebrenica
Armin Durgut/PIXSELL

Europska unija je u srijedu, uoči 29. obljetnice genocida u Srebrenici poručila da “nema mjesta među nama” za one koji ga negiraju, pokušavaju ponovno pisati povijest i slave ratne zločince.

“Nema mjesta među nama za koje one koji negiraju genocid, pokušavaju ponovno pisati povijest i slave ratne zločince”, kaže se u izjavi visokog predstavnika za vanjsku politiku Josepa Borrella i povjerenika za proširenja Olivera Varhelyia.

Dužnost nam je odati počast sustavno ubijanima

Oni u zajedničkoj izjavi ističu da je genocid u Srebrenici jedan “od najmračnijih trenutaka u modernoj europskoj povijesti”.

“Naša je dužnost odati počast sjećanju na više od 8300 dječaka i muškaraca koji su sustavno ubijani u brdima oko Srebrenice.”

Dvojica visokih europskih dužnosnika pozivaju na odbacivanje retorike koja sije podjele i na djelovanje na temelju istine, pravde, povjerenja i dijaloga.

“Liječenje rana iz prošlosti zahtijeva priznavanje i podučavanje povijesnih činjenica, odavanje počasti i sjećanje na žrtve, identificiranje onih koji se još uvijek vode kao nestali i privođenje pravdi svi počinitelja. To je ključno za suočavanje s korijenima mržnje koja je dovela do genocida”, kaže se u izjavi Borrella i Varhelyia.

Oni podsjećaju da odluka Europskog vijeća iz ožujka o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom pruža ključnu prigodu za zemlju da napreduje u reformama na jačanju demokracije, prosperiteta i sigurnosti za građane BiH i približavanje zemlje članstvu u EU-u.

“Ponavljamo našu nedvosmislenu privrženost budućnosti BiH u EU-u kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”, stoji u izjavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!