FOTO / Dijelove Europe zahvatio je “povijesni toplinski val”

Vijesti 17. srp 202407:02 0 komentara
Copernicus

Nije samo Hrvatska zahvaćena neobično dugim toplinskim valom.

Cijeli Balkan i dijelovi Istočne Europe su pod toplinskim valom od početka srpnja, a predviđa se da će vrućina potrajati još oko dva tjedna, piše meteorološki servis Severe Weather Europe.

“Ovo je povijesni toplinski val s temperaturama koje dnevno prelaze prag od 40°C. Najintenzivniji je na Balkanskom poluotoku i istočnoj Europi. Mora u mediteranskoj regiji također postaju vruća, mjestimice dosežući 30°C

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature će tijekom srpnja ostati znatno iznad prosjeka diljem južne i istočne Europe. Za Balkanski poluotok prognoziraju se za ovaj tjedan rekordne vrijednosti”, piše SWE.

Temperature su dosegle više od 30 stupnjeva u mnogim područjima, a više od 40°C zabilježeno je u Rumunjskoj, Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Bosni, Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj posljednjih dana.

Najviša minimalna temperatura ikad zabilježena u Srbiji

U Srbiji su, piše SWE, zabilježene povijesne vrućine. Meteorološka stanica u Vršcu (sjeveroistočna Srbija) zabilježila je minimalne temperature od 30.6°C u subotu i 31.2°C u nedjelju, što je najviša minimalna temperatura ikad zabilježena u Srbiji.

Glavni grad Srbije, Beograd, izvijestio je o minimalnoj temperaturi od 27.3°C u subotu i 27.5°C u nedjelju. Te su vrijednosti također vrlo blizu rekordnih, prenosi Index.

Visoke noćne temperature zabilježene su i u zemljama u okruženju, poput Hrvatske, BiH, Rumunjske i Sjeverne Makedonije. Grčka je također primijetila da minimalna temperatura nije padala ispod 30°C na nekim postajama tijekom vikenda.

Severe Weather Europe

Toplinski val će trajati još 7-10 dana

“Srpanj je poznat kao najtopliji mjesec ljeta, no temperature će ovih dana i narednih 7-10 dana biti znatno više od prosjeka. Dnevni prosjek u mnogim regijama bit će oko 10 stupnjeva viši od prosjeka”, najavljuje SWE.

Dodaju da je za ovakvu situaciju odgovorna toplinska kupola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!