Akrap o uhićenju hrvatskog špijuna: To je jedna klasična obavještajna diverzija koji su nam Srbi podvalili

Stručnjak za informacijske znanosti i sigurnost i vojni stručnjak Gordan Akrap gostovao je u Novom danu kod Tihomira Ladišića gdje je komentirao događanja u Srbiji u proteklih nekoliko dana među kojima je i navodno uhićenje hrvatskog špijuna.

“Izgleda da je ovo jedna klasično obavještajna diverzija koji su Srbi podvalili po već enti put i u hrvatski medijski prostor kako bi odmakli pažnju s procesa koji se događaju unutar Srbije i koji opterećuju srpski politički vrh”, kaže Akrap.

Komentirao je i li riječ o hrvatskom državljaninu ili diplomatu.

“Da se radi o hrvatskom diplomatu, trenutno ga moraju osloboditi i upoznati veleposlanstvo o tome što su napravili te da je osoba radila aktivnosti koje su neprihvatljive sukladno Bečkoj konvenciji i diplomatskim odnosima i ta osoba trenutno napušta Srbiju. Međutim, to se nije dogodilo već 36 sati, prema tome nijedan hrvatski diplomat nije uhićen.

Da je riječ o hrvatskom državljaninu postoji obaveza obavještavanja nadležnog diplomatskog konzularnog predstavništva. Međutim, naše veleposlanstvo nije s tim upoznato pa onda možemo reći da se ne radi ni o hrvatskom državljaninu. Da je srpski državljanin oni bi to već objavili. Pitanje je je li se što dogodilo i ako jest što se dogodilo i što se pokušalo prikazati kao taj čin. Ja tome uopće više ne bih pridavao pažnju”, rekao je Akrap.

Utjecaj Putina i Rusije u Srbiji

Akrap je komentirao i koliki je i kakav je utjecaj Putina i Rusije u Srbiji.

“Izuzetno velik. Kontroliraju gotovo cijelu medijsku scenu. U političkom smislu pokazuju da su moćni. Aleksandar Vulin čisti je ruski igrač. Brojni su primjeri gdje se vidi srbska ovisnost i naslanjanje na Rusiju. Odnos Srpske pravoslavne crkve i ruske pravoslavne crkve također je jedan od bitnih procesa koje mi na Zapadu moramo početi dubinski analizirati”, smatra Akrap.

Uloga međunarodne zajednice

Osvrnuo se i na ulogu međunarodne zajednice u procesima koji se događaju u Srbiji.

“Sasvim sigurno je da je jedna od ključnih postavki koja još sprječava aktivno uključivanje Europske unije, posebno NATO-a, u demokratizaciju Srbije i njen bolji razvitak, činjenica da predsjednik Vučić cijelu vojnu proizvodnju koju Srbija proizvodi šalje u Ukrajinu.

Odgovorio je i na pitanje koliko dugo može opstati narativ da strane zemlje žele srušiti Vučića, a da se upravo na tome temelji njegova snaga.

“Onoliko dugo koliko mu se dozvoljava da kontrolira potpunu medijsku scenu i političke i društvene procese u Srbiji. Pogledajte ono što se dogodilo Severini. Nemate diskurs demokracije. Zbog verbalnog delikta. Kakvi su to popisi koji postoje u srpskoj policiji? Ali, to je ta politika KGB-a, politika bivše Udbe. Sreća pa još nema Golog Otoka kod njih”, dodao je Akrap.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.