Kandidatkinja za predsjednicu SDP-a bi uvela porez na nekretnine, a za ZDS bi slala u zatvor

Vijesti 20. kol 202409:17 10 komentara

Kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Sanja Major bila je gošća Tihomira Ladišića u Novom danu N1 televizije.

Major kaže kako SDP na sljedećim izborima može pobijediti HDZ samo i isključivo ako prvo promijeni sebe. Ona smatra da se program SDP-a mora nadograditi. “Ovo sve što se događalo posljednjih nekoliko ciklusa potvrđuje da smo izgubili svoju socijaldemokratsku orijentaciju i to nam građani nisu mogli honorirati. Upravo zato su se pojavile nove lijeve opcije koje sada imaju stabilnu podršku. Čini mi se da to nije jedan od političkih aktera u nizu koji su se pojavljvali i nestajali. Meni se čini da će Možemo tu zadržati, a pojavili su se upravo jer smo mi iznevjerili svoje birače u tom dijelu prezentacije socijaldemokratskih politika”, kaže Major.

Što se tiče Zorana Milanovića, Major kaže kako ne želi da se priča o izborima u SDP-u svede na Milanovića i njenu kritiku Milanovića. “Ja sam kritična prema SDP-u jer je SDP nekritičan prema naslijeđu Zorana Milanovića”, govori dodajući da je Milanović kroz predsjednički mandat potvrdio da se potpuno udaljio od ljevice, ali i da njegova vlada nije bila socijaldemokratska. I njegov premijerski mandat potvrdio je da je on bliži neoliberalnom konceptu, kaže, navodeći primjer outsorcinga čišćenja. Kaže i kako ne vjeruje da bi Milanović ponovno mogao biti vođa ljevice. “Kroz predsjednčki mandat otišao je korak, ne naprijed, nego desno. Otišao je udesno. Od vraćanja odlikovanja Glavašu nadalje. Napravio je protuustavni atak na parlamentarne izbore kad se sam istaknuo za kandidata za premijera u ime SDP-a”, govori.

“Mi se moramo distancirati od tih neoliberalnih koncepata. To je niz pogrešnih odluka u prošlosti. Htjela bih reći da zagrebačka organizacija, kao najjača, još od Milana Bandića ima problem s konsolidiranjem. Bitno je da sljedećim izborima, lokalnim, ostvarimo što bolji rezultat. Trebali bismo i na lokalnoj razini otići više ulijevo, a to je dekomodifikacija komunalnih usluga”, kaže dodajući kako treba razmisliti o tome da javni prijevoz bude besplatan za sve građane. “To je izuzimanje iz tržišne logike svih onih usluga koje olakšavaju život građanima”, objašnjava.

“Uvjerena sam da su starije osobe platile najveći danak uvođenju kapitalističkog sustava. Kad više nisu doprinosili društvo kroz svoj rad, doslovno su šutnitu u stranu i sad ih možete vidjeti kako kopaju po kontejnerima”, kaže.

Nacionalne politike

Govoreći o nacionalnim politikama, Major kaže kako je razmišljala o tome koje su tri ključne stvari koje je SDP napravio dobro u vrijeme svoje vlade i da je došla do dvije, a nije se mogla sjetiti treće. Ona bi povećala mirovine, ali ne način kako se one sada usklađuju jer smatra da sadašnji način ide na štetu umirovljenika.

Porez na nekretnine je, kaže, “vječno pitanje oko kojega se lome koplja”. “Mi sada vidimo, pogotovo u turističkoj sezoni, da je Hrvatska apartmanizirana. Mislim da bi to zaista trebalo, iako je to problematično jer onaj srednji sloj bi platio danak uvođenju takvog poreza. Treba dobro razmisliti kako to regulirati. U prirodi socijaldemokratskih politika je ravnomjerno porezno opterećenje.

Jasno kaže i da bi uvela porez na ekstraprofit. “Kao netko tko je završio sociologiju, ne bih ulazila u konkretne detalje jer za to su potrebni stručnjaci. Dala sam okvir”, kaže.

Sankcionirala bi strogo ustaški pozdrav ‘za dom spremni‘. “Kad se radi o tome nesretnom pokliču, jasno je da to seže u NDH i da nikakvo relativiziranje nije dopušteno. Svi koji koriste dvostruke konotacije manipuliraju povijesnim činjenicima. Postoji zakonski okvir, ali se on ne provodi. U školama treba educirati što takav pozdrav znači, a treba uvesti i penalizacije da se takve stvari ne događaju. Radikalizacija i dopuštanje korištenja takvog pozdrava dovodi do porasta nasilja u društvu”, govori Major. “Što se mene tiče može i kazna zatvora, da”, govori.

Vojni rok će, govori, biti nužan u nekom modelu iako nije sklona militarizaciji društva. “Treba pokrenuti raspravu o tome na koji način se zaštitit od neke ugroze. Ja sam više za neki oblik civilnog društva u uniformama, nisam za militarizaciju”, kaže.

Na pitanje o odnosima sa susjedima, kaže kako nikada nije za zaoštravanje odnosa, ali i da ne treba tražiti savezništva u Orbanu i Dodiku.

Kritika vlasti

Major kaže kako joj je vladajuća koalicija potpuno prirodna i očekivana. “Htjela bih istaknuti svoje zgražanje na želju SDP-a da razgovara o sastavljanju bilo kakve većine. Koalicija između HDZ-a i DP-a je očekivana. Vidim da se nešto događa u DP-u, očekujem da će se situacija primiriti. To su četiri godine vlasti… Što se tiče HDZ-a, rekla bih da oni mnogo bolje funkcioniraju kao stranka nego kako vlast. Cilj stranke je osvojiti vlast, a cilj vlasti bi trebao biti uređenje društva”, kaže Major.

“Htjela bih da SDP bude demokratičniji od HDZ-a, ali bojim se da nam oni očitavaju lekcije u tome već neko vrijeme”, kaže.

Na pitanje što misli o Andreju Plenkoviću, Major kaže kako misli da bi Plenković i Milanović mogli zamijeniti mjesta na čelu stranaka koje su vodili i/ili vode. “Andreja Plenkovića ja mogu vidjeti na čelu SDP-a, kao što ga mogu vidjeti i na čelu HDZ-u. Pitam se zašto bi netko glasao za nas ako to vidi i u HDZ-u. Plenković pokazuje jednu vrstu cinizma koji je meni neprihvatljiv, on ima osjećaj da se uvijek napada njega osobno. Ja ne mogu reći da je on u ovih nekoliko godina vladanja, da je suštinski nešto učinio za RH i građane. To su uvijek bili neki oportuni potezi koji su donosili bodove”, kaže.

Major kaže kako je uvjerena da joj je više stalo do SDP-a od trenutačne vladajuće nomenklature. “Rijetko tko u SDP-u želi priznati da imamo identitetski problem. Većina se poziva na Račana i ono da možemo izgubiti izbore, ali ne i obraz. Ja bih rekla da ne smijemo izgubiti socijaldemokraciju”, govori.

Što se tiče povratka izbačenih članova, Major kaže kako je to navela u svom programu. Ne zna koliko članova ima SDP. “Sve što se događalo posljednjih nekoliko godina nije bilo isključivanje zbog ideoloških prijepora, nego su to bili osobni razlozi Ja sam za povratak svih takvih članova i da vidimo što možemo učiniti. … Mislim da Davor Bernardić nije bio dobar predsjednik SDP-a, ali to ne znači da se ti ljudi ne mogu vratiti u stranku i krenuti ispočetka”, zaključuje.

U kandidaturu za predsjednicu stranke je, govori, krenula sama i bez potpore establishmenta. “Voljela bih razgovarati i ovako kroz medije je bio jedini način da iznesem svoje viđenje situacije. Jer u SDP-u zadnjh nekoliko godina nemate mogućnost raspravljati”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare