Potresna ispovijest žrtve ginekologa nepravomoćno osuđenog za silovanje

Vijesti 02. ruj 202419:14 0 komentara

Skandalozna priča dolazi iz Osijeka. U tamošnjem KBC-u još radi liječnik koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice. Pacijentica, koju smo nazvali Iskra kako bismo joj zaštitili identitet, danas je progovorila za N1. U međuvremenu bolnica, Hrvatska liječnička komora, a onda i sud daju nevjerojatne odgovore na pitanje kako je moguće da liječnik silovatelj nije udaljen s radnog mjesta.

“Samo sam htjela da završi taj pregled…”

Već tri godine bolovanja i jednako toliko dugog mučnog sudskog procesa. Pri spomenu ginekologa Zlatka Topolovca suze joj krenu same od sebe. Spolni odnos bez pristanka, kulminacija je pregleda koji je, zbog majčinog karcinoma i loših nalaza, Topolovec sam tražio. Ni slutila nije što će joj se dogoditi.

“Bilo mi je užasno, ja sam samo htjela da završi taj pregled i da bude sve dobro. Kad sam se okrenula potrbuške bio mi je s lijeve strane, nisam vidjela što radi, ali sam osjetila da škripi krevet i da je stavljao koljeno na krevet. I rekao je – sad ćemo vas vaginalno pregledati sa sondom pa prstima. Ja sam se okrenula… Osjetim da nisu prsti, da je nešto krupnije i da je to nešto nenormalno i naglo sam se okrenula i on je spolovilo izvadio i u gaće brzo stavio. Ja sam u tom trenutku ustala i pitala ‘što radite’? ‘Pa ništa, ništa samo sam pregledavao’. Ja sam rekla ‘znam što ste, radili, niste me pregledavali prstima’. On mi je govorio ‘niste dobro vidjeli, smirite se, smirite se’, a ja sam brzo otišla do paravana i obukla se u minuti, i on meni govori da sjednem na stolicu, vjerojatno da me smiri, a ja sam mu govorila da ću ga prijaviti zbog ovoga. Ja sam stajala metar iza njega i on je tipkao nalaz pa brisao i prsti su mu se tresli”, ispričala nam je Iskra.

Sama je prijavila slučaj policiji, pomogla joj je obitelj koja joj je i danas, kaže, velika podrška. Nekoć ga se bojala, sada osjeća gnjev.

“Čak i moja doktorica koja je prvi iskaz na sudu dala, sad se i ona možda uplašila, sad je i ona rekla da ne zna, da se ne sjeća…”, ispričala je.

Sve što želi je pravda, jer rane nosi sa sobom. “Posao koji radi, to možete danas-sutra biti vi ili moja sestra ili bilo tko meni blizak, a da recimo nema snage prijaviti.”

Što kažu iz bolnice?

A bolnica, osim pisanog priopćenja – šuti. Unatoč ponovljenim upitima, nitko iz KBC Osijek ne želi stati pred naše kamere. Jutros u razgovoru s ravnateljem kratko nam je poručio da sve što je bolnica službeno imala za priopćiti javnosti da ponavlja.

“Točna je informacija da je Zlatko Topolovec, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije zaposlen u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Navode da je Zlatko Topolovec, dr.med. nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice ne možemo komentirati budući da takvu sudsku odluku kao poslodavac dr. Topolovca nismo zaprimili. Slijedom navedenog, budući se radi o nepravomoćnoj sudskoj odluci, posve je jasno da Klinički bolnički centar Osijek kao poslodavac nije niti bio u mogućnosti primijeniti bilo kakvu proceduru prema imenovanom liječniku”, priopćeno je iz KBC-a Osijek o ovom slučaju.

N1

A što kaže sud?

Tko je onda nadležan? Komisija Liječničke komore neovisno je tijelo koje može i ne mora oduzeti licencu liječniku u spornim slučajevima. U ovom slučaju nisu. Sud pak tvrdi – dok KBC ne zatraži potvrdu ili dok presuda nije pravomoćna, ista se ne šalje.

“U slučaju da ova presuda postane pravomoćna, tada će se pravomoćna presuda obvezno dostaviti KBC Osijek. U slučaju da KBC Osijek opravda interes za dostavu prvostupanjske presude, odnosno podnese sudu obrazloženi zahtjev iz kojih razloga im je potrebna nepravomoćna presuda, o takvom zahtjevu odlučuje predsjednik raspravnog vijeća, a iz podataka koji su nam dostupni, takav zahtjev sudu nije podnesen”, navode iz Županijskog suda Osijek.

Udruga Adela: Svi se osjećamo nesigurno

U njenu zaštitu, dosad je službeno stala samo Udruga Adela, koja kaže: Nećemo stati dok ne istjeramo pravdu.

“Svi se osjećamo nesigurno jer on je onkološki ginekolog što dodatno otežava cijelu situaciju jer na ginekološku onkologiju dolaze pacijentice koje se bore za život što ih dodatno čini još ranjivijom skupinom. Moja današnja poruka je da bismo se svi trebali zapitati, a posebice liječnici, što štiti Komora i koga štiti Komora. Komora je tu i da zaštiti liječnike. Ovakvim postupanjem – jer oni imaju alat kojim su mu mogli spriječiti rad – štite li oni istinski liječnike i jesu li uopće kompetentni za obavljanje dužnosti”, poručuje Sanja Kastratović iz Udruge Adela.

Ginekologa dijeli svega godinu dana do mirovine, a nepravomoćno mu je dodijeljena zatvorska kazna u trajanju od četiri godine. Dok se čeka pravomoćna presuda, on nastavlja raditi. Žrtva i dalje čeka na svoju pravdu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!