Mrsić o pravu na pobačaj: Moramo biti hrabri, idemo na referendum

Vijesti 13. ruj 202414:52 1 komentar
Mirando Mrsić
N1

Članovi SDP-a u subotu će izabrati petog čelnika ili čelnicu socijaldemokrata, a u petak su se sučelili na N1 televiziji.

Siniša Hajdaš Dončić, Mladen Kešer, Sanja Major, Mirando Mrsić i Zoran Paunović u emisiji koju vodi i uređuje Nina Kljenak predstavili su svoje vizije stranke kao i konkretne politike za koje se namjeravaju zalagati.

Jedno od pitanja se odnosilo i na nasilje nad ženama, porast femicida i prava na pobačaj. Mirando Mrsić je iznio ideju da se o pitanju pobačaja ide na referendum.

Pravo na prekid trudnoće, molitelji na trgu, jutros grafit ‘ubij ženu’, porast femicida… Kako se tome suprostaviti?

Kešer: Svako pravo na pobačaj žena ima i to se ne može oduezeti. Ali ovo što se događa u RH nema veze s vjerom nego je ovo napad na ženu. Institucije moraju dati odgovor. Pozivam Plenkovića i MUP da odrade svoj posao jer ovo je remećenje javnog reda i mira.

Major: Problem nasilja nad ženama godinama nije riješen bez obzira na Istanbulsku. Imamo situaciju i u osječkom KBC-u, ginekolog nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice radi… Molitelji – to je nešto što frustrira, radi se o manipulaciji vjerom.

Paunović: Kući imam sina i dvije curice, odgajam ih, pogotovo curice da budu snažne. Što s klečavcima? Bilo je pitanje i u Splitu, kao budući predsjednik SDP-a hoću li biti na predispoiziciji sad kad je umro Fred Matić, ja sam rekao da ću biti novi Fred Matić.

Hajdaš Dončić: SDP je jedina brana retrogradnim idejama.

Mrsić: Moramo biti hrabri, lako je deklarativno govoriti, ali ajmo na referendum i da to stavimo u Ustav – pravo žene da raspolaže vlastitim tijelom, na referendum ako ne možemo dobiti dvotrećinsku većinu.

Debata
N1

REPLIKE:

Major: Nema potrebe na referendum, USUD je janso dao naredbu da se taj zakon donese i još nije donesen.

Kešer: Referendum ne treba, RH je u 21. st. i žena ima pravo da odlučuje, muškarac ima pravo da odlučuje. Institucije ne odrađuju svoj posao, ni MUP ni ministarstvo pravosuđe.

Mrsić: Zakonski jest pravo, ali HDZ vam je stavio sto brana da žene ostvare to pravo – nemate ginekologa koji rade taj zahvat pa priziv savjesti pa žene odlaze u Sloveniju… A zagarantirano je zakonom. Ako uđe u Ustav, nijedna konzervativna vlada neće moći to zabraniti.

Cijelu debatu kandidata za predsjednika SDP-a pratili smo NA OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare