Novinar N1 iz Izraela: U Gazi je humanitarna katastrofa koja graniči s ratnim zločinima

Vijesti 21. lis 202309:32 1 komentar

Novinar N1 Branislav Šovljanski iz Tel Aviva je izvijestio o najnovijim događanjima, prvenstveno onima koji se tiču kopnene ofenzive na Gazu, kao i svemu što čuje i vidi direktno s terena.

Bombardiranje ne prestaje, broj mrtvih Palestinaca broji se u tisućama i zasad ne postoji pritisak na Izrael da se pridržava međunarodnog prava i zakona u ovakvim situacijama. Što vlast tamošnjeg premijera Benjamina Netanyahua uvelike koristi. Posebno jer je i javnost željna osvete, za N1 građani Tel Aviva tvrde da je Hamasov napad identičan holokaustu, zgroženi su i u nevjerici još uvijek. Ali, zašto invazija još nije pokrenuta?

“Najprije, noćas je u izraelskim napadima ubijeno najmanje 43 ljudi. Imali smo priliku čuti rakete, borbeni avioni i protuzračna obrana. Što se tiče kopnene invazije… Američki predsjedik Joe Biden je na sastanku s Netanyahua rekao da Izraelu ne oduzima pravo na napade, ali je tražio jasan plan kako će se to izvesti. Izraelci su potom rekli da će se napad svakako dogoditi i predočili ga javnosti u tri faze plana, službeno. Ulazak, uništenje Hamsa i prekidanje svih veza s Gazom. To su te tri faze”, rekao je Šovljanski i dodao:

“Hamas je jučer pustio dvije američke taokinje, što je također možda razlog čekanja na akciju. Obitelji ostalih 201 taoca želi isto pa pritišće izraelske vlasti. A tu je i diplomatski pritisak da se sukob ne odvija suprotno pravilima. Ipak, teško je reći kad će sve početi, ali čini se da će sukob trajati jako dugo. Dosad su bili kraći sukobi, no ovaj put Izrael želi ići do kraja, kako tvrde, dok ne unište Hamas u potpunosti.”

N1

Zbog toga postoji opasnost od eskalacije sukoba na Bliskom istoku, ali narednih dana će se bolje moći vidjeti što slijedi. No, ono što se zna, jest kretanje u samom Izraelu i Gazi.

“Novinarske ekipe iz čitavog svijeta su ovdje. Sigurnosne kontrole nisu bile za nas nešto posebno komplicirane ili dugotrajne. U Gazu je praktički nemoguće ući iz Izraela, a koliko znamo, samo je jedan prijelaz prema Egiptu otvoren. U Pojasu Gaze je humanitarna katastrofa, od oko 4500 ubijenih, 1500 su djeca. I svi se pokušavaju nekako skloniti jer znaju da slijedi invazija. Ali, sve što se tamo točno događa, ne znamo. Osim da nema vode, goriva, hrane, medicinskih sredstava… Konvoji humanitarne pomoći i dalje ne ulaze u Gazu”, otkrio je novinar N1 što se događa na terenu.

Baš taj dio vezan za civile je najviše problematičan jer čini se da su ostavljeni na milost i nemilost Hamasa, kao i izraelskih vojnih snaga.

“Civili su ugroženi, da. Svi uključeni u ovo, od Ujedinjenih naroda do drugih međunarodnih organizacija, upozoravaju da se radi o humanitarnoj katastrofi koja graniči s ratnim zločinima. Da, upotrebljavaju se i ti izrazi”, zaključio je Branislav Šovljanski iz Tel Aviva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare