Prosječna cijena odojka u prosincu je bila oko 30 kuna za kilogram, dok su janjetina i teletina čak dva puta skuplji. Janjetina se prodaje po cijeni od 60 do 70 kuna za kilogram, dok je teletina također 60 kuna, premda se na nekim akcijama može pronaći i nešto jeftinija.
Puretina je jeftinija od janjetine i teletine, ali ipak skuplja od prasetine, i za nju bi valjalo izdvojiti 40 kuna po kilogramu. Tako na kraju ispada da je odojak u usporedbi s ostalim vrstama mesa u ove predblagdanske dane bagatela, piše Slobodna Dalmacija.
No, za razliku od kupaca, domaći proizvođači nisu ni približno zadovoljni. Kažu da ih ubija nelojalna konkurencija iz uvoza, pa će niske dampinške cijene uništiti i ono malo što je ostalo od hrvatske proizvodnje svinja.
“Nažalost, domaći proizvođači svinja propadaju, premda se kvaliteta takvog mesa ne može mjeriti s kvalitetom mesa s hrvatskih farmi. Naši proizvođači svoje odojke hrane cjelovitim žitaricama i takvo je meso iznimno kvalitetno. Imate situacija kada se uvozni odojak ispeče i sve bude u redu dok je topao, a kad se ohladi, odrveni i više nije za jelo”, ističe Goran Jančo iz Saveza udruga uzgajivača svinja.
“Farmeri iz europskih zemalja rješavaju se odojaka jer im se ne isplati hraniti ih zbog poskupljenja stočne hrane. Takvi odojci, koji koštaju tek desetak kuna žive vage, dolaze na hrvatsko tržište, gdje se prodaju po iznimno niskim cijenama. Neki trgovački centri, da bi privukli kupce za druge artikle, na odojke ne stavljaju nikakvu maržu pa ih prodaju i po 19 kuna za kilogram, što je ispod svake cijene”, objašnjava Jančo, naglašavajući da je posljednjih dana došlo do blagog porasta cijena domaćih odojaka, što je rezultat porasta potražnje, no to nije dovoljno za opstanak hrvatskih farmi, rezolutan je.