Orešković nakon odluke ESLJP-a: Drago mi je da Mamić nije dobio svoju satisfakciju

Vijesti 29. kol 202411:21 1 komentar

Saborska zastupnica Dalija Orešković u N1 Studiju uživo komentirala je s našom Ninom Kljenak odluku Europskog suda za ljudska prava koji je odbio tužbu Zdravka Mamića. Podsjetimo, braća Mamić su tvrdila da su im hrvatski sudovi povrijedili pravo na pravično suđenje tijekom prvog osječkog proces zbog izvlačenja novca iz Dinama, kao i tijekom žalbenog postupka.

“Pozdravljam stavove Europskog suda koji kaže da ako si sam pokušao podmititi suce, nećemo razmarati tvoju tužbu, ali nije time problem riješen. Drago mi je da Mamić nije dobio svoju satisfakciju, ali razumijem njegove motive – ako je podijelio te silne novce i satove, očito da nije dobio pravično suđenje jer bi to trebalo značiti da ga se oslobodi, a ne da ga se procesnim i drugim propustima pusti da ode u drugu državu i bude bjegunac od hrvatskog pravosuđa”, rekla je Orešković.

Ipak, Orešković ukazuje i na suce koji su sat primili, navodeći da neki ipak “pokazuju da su pristupačni za ovaj ili drugi oblik mita ili neprimjerenog druženja sa strankama u postupku”.

“Najveći krimen koji se HDZ-u nikad ne može oprostiti je što su stvorili taj mentalni sklop, oni su krađu i otimačinu iz državnog proračuna pretvorili u nešto što je vezivno tkivo i unutar stranke i dijela biračkog tijela koje HDZ podržava. Nažalost, jedan dio građana je postao otporan na korupciju”, kazala je Orešković.

Slučaj Black Hawk

Premijer Andrej Plenković u srijedu se osvrnuo na korištenje vojnih helikoptera za putovanja predsjednika Zorana Milanovića okarakteriziravši to ruganjem hrvatskoj javnosti, a bizarnošću objašnjenje Ureda predsjednika o tome da je to pitanje sigurnosti. Orešković je pak podsjetila i na druge slične slučajeve.

“Kad se preispitivalo na koji način Kolinda Grabar Kitarović koristi državne resurse kad je otišla na privatno putovanje u Ameriku, bila sam među onima koji su inicirali postupak. Kad se propitivalo je li Milanović trebao ići vojnim brodom u posjet Albaniji, također sam podržala da se utvrdi je li bilo riječ o njegovoj privatnoj inicijativi ili je riječ o državnom posjetu.

Nažalost, u vrijeme velike afere Helsinki nisam bila u Povjerenstvu, ali je ono u novom sazivu nastavilo na istom tragu i pokrenulo je postupak protiv Andreja Plenkovića jer je vladin zrakoplov koristio kao taksi, vrhušku HDZ-a je potrpao u zrakoplov i odveo na samit EPP-a”, prisjetila se zastupnica.

Orešković podsjeća da se Plenković u tom slučaju obrušio na Povjerenstvo i tvrdio da mu se želi nanijeti politička šteta.

Zadnja osoba u državi koja se može pozivati na to da korištenjem Black Hawka predsjednik radi nešto krivo”, smatra Orešković.

Dodaje da je ironično kad Plenković popisuje trošak jednog sata helikopterskog leta.

“Mene zanima koliko nas košta upravljanje državom od strane stranke koja ima pravomoćnu presudu za korupciju. Koliko nas košta svaki nesposobni ministar s kupljenom diplomom, koliko nas košta svaki uhljebljeni državni tajnik koji ne znaju ni gdje su raspoređeni? Ako je Andrej Plenković u stanju izračunati tu cifru, ja ću mu se ispričati, ali sigurna sam da on to ne zna”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare