Ovisnici o kocki su deset puta češće i nasilnici

Vijesti 26. ruj 202414:40 0 komentara
Ovisnici o kocki su deset puta češće i nasilnici
Pexels / Ilustracija

U svijetu su provedena ozbiljna istraživanja koja su dokazala izravnu povezanost kocke, točnije sportskog klađenja, i porasta nasilja u obitelji i partnerskog nasilja.

Rijetku priliku dobili su jučer građani na sjednici Sabora: mogli su vidjeti opoziciju i vladajuće kako se manje-više slažu i međusobno nadopunjavaju u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Zastupnici su se složili da treba postrožiti pravila o kockanju jer je ono, uz heroin, najozbiljniji oblik ovisnosti i velik javnozdravstveni rizik.

Fokus je bio na djeci i mladima kojima je kockanje sve dostupnije i sve privlačnije, no istodobno stvara i ovisnost. Samo je jedna zastupnica, Rada Borić iz kluba zastupnika Možemo!, spomenula i drugi gorući problem vezan uz igre na sreću, a to su obiteljsko i/ili partnersko nasilje.

“Kad se spominju društveni i ekonomski troškovi kockanja, kako to uključuje nasilje u obitelji? Ne možemo lako izračunati cijenu razorenih života – od osobnog bankrota do nasilja, žena i djece ostavljenih na cesti jer je kockar založio stan u kojem su živjeli”, rekla je Borić, a prenosi Reci.hr

U svijetu su provedena ozbiljna istraživanja koja su dokazala izravnu povezanost kocke, točnije sportskog klađenja, i porasta nasilja u obitelji i partnerskog nasilja.

Klađenje stvara ovisnost

Istraživači Kyutaro Matsuzawa i Emily Arnesen sa sveučilišta u Oregonu dokazali su da je legalizacija klađenja vezanih uz sportska natjecanja u SAD-u izazvala deset posto više prijavljenih incidenata u kojima su muškarci bili nasilni prema svojim partnericama. Najviše partnerskog nasilja događa se nedjeljom od podneva do navečer, dakle u vrijeme i nakon utakmice, posebno ako je klub za koji nasilnik navija izgubio.

I nije izgubio samo klub, nego i nasilnik, koji je prije toga uložio novac u kladionici, naravno na pobjedu svog tima. Goldman Sachs procjenjuje da su krajem 2023. godine Amerikanci na klađenje mjesečno trošili više od milijardu dolara! U toj je brojci najveći udio siromašnih zbog čega su mnogi sa svojim obiteljima završili u potpunoj financijskoj bijedi.

Najpogođeniji mladi muškarci

Ekonomisti su zaključili da klađenje povećava rizik od bankrota kućanstva za 25 do 30 posto, a posebno su pogođeni mlađi muškarci s niskim prihodima.

Klađenje stvara ovisnost, ovisnost vodi do gubitka novca što izaziva emocionalnu nestabilnost iz koje često slijedi nasilje i to prema najbližima i najranjivijima, dakle prema partnerici i djeci.

50 tisuća ovisnika o kocki

Ivana Kekin, zastupnica Možemo!, proteklih je dana nekoliko puta ponovila da je kod nas 40 do 50 tisuća ljudi ovisno o kocki, a svaki od njih utječe na još šest osoba iz svoje okoline. Također, svaki od njih je potencijalni ili stvarni nasilnik, jer ovisnost vodi u financijske probleme koji vode u emocionalnu nestabilnost koja vodi u nasilje.

U radu “Kocka i mladi” u izdanju Ravnateljstva policije, navodi se da je nasilje češće kad je obitelj u krizi. “Problemi s kockanjem mogu dovesti do emocionalnog i fizičkog zlostavljanja partnera, starijeg roditelja ili djeteta. Djeci mogu nauditi osobe koje imaju problema s kockanjem koje na takav način ispuštaju svoj suzdržani bijes i frustracije”.

Psihijatrica dr.med. Elvira Koić je u svom radu “Problematično i patološko kockanje” preciznija.

“Studije pokazuju da žene čiji partner ima probleme s kockanjem imaju 10,5 puta veću vjerojatnost da će biti žrtve nasilja partnera negoli žene čiji partner nema probleme s kockanjem, a objavljeno je kako je s otvorenjem kockarnica nasilje nad djecom i vrijeđanje kod kuće povećano 42 posto, odnosno 80 posto, što se povezalo s porastom kockanja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!