Pinezić: HRT postupa protupravno i pozivam iznajmljivače da brane svoja prava

Vijesti 25. srp 202418:01 0 komentara

Predsjednik Odbora za turizam Primorsko-goranske županije Nedo Pinezić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao odluku HRT-a da iznajmljivačima apartmana naplaćuju RTV pristojbe kroz cijelu godinu, umjesto sezonski, što je bila dosadašnja praksa.

“Ova praksa je vrlo sporna jer ono što je uneseno u zakon o RTV pristojbi se na neki način sukobljava s prirodom usluge iznajmljivača”, rekao je Pinezić komentirajući nedavne slučajeve u kojima je HRT iznajmljivačima naplaćivao cjelogodišnju uslugu.

“RTV pristojba koju HRT u ovom slučaju naplaćuje je za poslovni prostor, što znači da su praktički stanove proglasili poslovnim prostorima. Građani s tim stanovima ne mogu upravljati kao da su poslovni prostori jer oni te stanove ne daju nekome u najam kako bi obavljao obrtničku djelatnost”, pojasnio je Pinezić izjavivši kako ovakvu pristojbu trenutno plaćaju samo oni koji su na neki način obmanuti od strane HRT-a.

Dodao je i kako se od ove obveze plaćanja teško izuzeti jer je riječ o sporazumnom ugovoru koji se može jedino razriješiti putem sudskih postupaka.

“HRT je postupao protupravno”

“Sezona nije sjajna i iznajmljivači to osjete kroz slabije popunjenje kapacitete i kroz pritiske da se snize cijene. Zato sad svako poskupljenje i dodatni namet iritira ljude. Ljudi će morati iskoristiti alat pravne zaštite i kontaktirati odvjetnike jer se već kroz niz sudskih postupaka opovrgnula jedna takva odluka HRT-a”, rekao je Pinezić.

Pinezić je pojasnio kako iznajmljivači imaju pravnu osnovu na kojoj mogu štiti svoja prava i interese.

“Oduvijek je bila praksa da se kućanstva zasebno tretiraju u odnosu na poslovne prostore i onda se odjednom odredilo da je svaki zaseban apartman poslovni prostor iako je on nedjeljiv od jednog kućanstva. Tada su počele muke po RTV pristojbe. To je priča koja se kotrlja zadnjih dvadeset godina. Ima temelja da se jedna takva odluka obori. Bez angažiranja odvjetnika nemoguće se obraniti od nameta jer sve mora imati pravnu osnovu. Ovo je poziv svima da brane svoje pravo i interes tako da poštuju vladavinu prava”, zaključio je Pinezić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!