Pitali smo NATO – gdje će biti hrvatski vojnici ako se priključe potpori za Ukrajinu?

Vijesti 08. lis 202413:03 6 komentara
NATO zastava, NATO logo, NATO savez, vojnici, vojska, misija NATO-a
Jonathan NACKSTRAND / AFP / ilustracija

Misija za Ukrajinu izazvala je nove prijepore u državnom vrhu pa je N1 o cijeloj situaciji pitao NATO.

Podsjetimo, Vlada je u Sabor uputila Prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u NATO aktivnostima za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU). Vlada ističe da se aktivnosti neće provoditi na teritoriju Ukrajine, a predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da nijedan vojnik u sklopu NSATU-a neće otići u Ukrajinu.

S druge strane, predsjednik RH Zoran Milanović tvrdi da građani Hrvatske moraju znati da će se misija NATO-a odvijati i na teritoriju Ukrajine.

Plenković odluku Milanovića da ne da suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u NATO-voj aktivnosti podrške za Ukrajinu smatra perfidnom manipulacijom. Dodao je i da je Milanović nedavanjem suglasnosti samo “spasio pet časnika da ne odu u  njemački Wiesbaden”.

N1 je o misiji NSATU-a kontaktirao NATO.

Ako zemlja koja sudjeluje u ovoj misiji odluči poslati svoje časnike u, u našem slučaju, Wiesbaden, je li moguće očekivati ​​da će oni biti premješteni na drugu lokaciju, u neku drugu članicu NATO-a ili možda drugu zemlju nečlanicu (Ukrajinu)?

“Osoblje NSATU-a radit će u zapovjedništvu NATO-a u Wiesbadenu (Njemačka) i u logističkim središtima u istočnom dijelu Saveza kako bi pružili potporu Ukrajini”, odgovorili su iz NATO-a na upit naše reporterke Jelene Bokun.

“Pojedinačne zemlje odlučit će gdje unutar NSATU-a rasporediti svoje osoblje, u bliskoj suradnji s vojnim vlastima NATO-a”, dodao je službenik NATO-a u odgovoru za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare