U subotu SDP bira novo vodstvo. Evo što nude petoro kandidata i po čemu se razlikuju

Vijesti 09. ruj 202416:05 0 komentara
kandidati za predsjednika SDP-a: Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Sanja Major, Mladen Kešer i Zoran Paunović
Patrik Macek/Damir Špehar/Boris Šćitar/Matko Begović/Josip Regović/PIXSELL

Najjača oporbena stranka, SDP, ove subote bira novo vodstvo prema modelu "jedan član - jedan glas". Članstvu se ponudilo petoro kandidata.

Članovi će birati novog čelnika između, abecednim redom, aktualnog potpredsjednika Siniše Hajdaša Dončića, načelnika općine Kalnik Mladena Kešera, potpredsjednice Foruma žena SDP-a Sanje Major, bivšeg ministra rada Miranda Mrsića i gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića.

Njih petoro sučelit će se samo jednom, u srijedu 11. rujna u 17 sati, u debati putem streama na Facebooku.

Aktualni predsjednik Peđa Grbin raspisujući unutarstranačke izbore, a nakon fijaska na parlamentranim izborima, kazao je da se više neće kandidirati za tu dužnost. Evo što nude kandidati za njegovog nasljednika na čelu SDP-a.

SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ

Potpredsjednik stranke, 50-godišnji Hajdaš Dončić, u vladi Zorana Milanovića bio je ministar prometa, pomorstva i infrastrukture. Prije toga bio je i župan krapinsko-zagorski. Analitičari procjenjuju da ima najviše šanse u utrci za predsjednika SDP-a, ali i da nije čovjek promjene, nego kontinuiteta. Neki protukandidati zamjeraju Grbinu što je u kampanji stao uz njega. Slogan mu je “Ne drugi, nego prvi!”

Donedavno je izbjegavao medije i kampanju vodio isključivo na terenu. Ipak, proteklih je dana dao nekoliko većih intervjua.

Hajdaš Dončić ističe da želi unaprijediti upravljanje strankom i njen rad u Saboru, profilirati “prezentere” SDP-ovih politika u Saboru; uključiti nekoliko mladih u središnjicu, osnažiti stranku u sredinama gdje nije na vlasti, također i terenski rad SDP-ovih saborskih zastupnika. Fokus će mu, kaže, biti na lijevim ekonomskim politikama, umirovljenicima, poljoprivredi, energetici i prometu.

U intervjuu tportalu kazao je da mu je “lokalna zajednica najbitnija jer sve proističe iz nje”. Preferira izraz rast u odnosu na razvoj. Daje neupitnu podršku predsjedniku Republike i bivšem šefu SDP-a Milanoviću.

MLADEN KEŠER

Za razliku od Hajdaša Dončića, 48-godišnji Mladen Kešer, načelnik općine Kalnik i bivši predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a, o svih je kandidata, čini se, bio najprisutniji u medijima često održavajući konferencije za novinare. U izbornu utrku krenuo je sa sloganom “Zajedno za čovjeka”.

Poručio je da će, kao predsjednik, politiku stranke podrediti čovjeku i zajedništvu, poštujući sedam načela: “Čovjek – Stavljanje čovjeka i njegovih potreba u središte moje politike. Odgovornost – Dosljedno i odgovorno vođenje stranke. Vrijednost – Promicanje i očuvanje temeljnih vrijednosti SDP-a. Javnost – Transparentnost i otvorenost prema članstvu i javnosti. Ekonomija – Razvoj pravedne i održive ekonomske politike. Komunikacija – Poboljšanje komunikacije unutar stranke i prema van Zajedništvo – Jačanje zajedništva i solidarnosti među članovima.”

Najavio je i da će, ako postane šef SDP-a, osnovati vladu u sjeni. Želi provesti novu kadrovsku politiku i u stranku privući nove članove. Smatra da je bilo pogrešno ne osnivati stranačke organizacije u mjestima gdje ih dosad nije bilo pa je najavio da će tu grešku ispraviti. Najavljuje konoslidaciju stranke, promjenu statuta i ponovno aktiviranje temeljnih ogranaka te osnivanje općinskih i gradskih organizacija gdje su postavljeni povjerenici. Kritičan je prema mandatu Peđe Grbina jer je zapustio stranku na terenu. Podržava SDP-ovu potporu Milanoviću na predsjedničkim izborima.

Svoju kandidaturu usporedio je sa svojedobnom pozivnicom (wild card) Goranu Ivaniševiću u Wimbledon nakon čega je ovaj osvojio turnir.

SANJA MAJOR

Potpredsjednica Foruma žena SDP-a, 44-godišnja Sanja Major, nakon najave kandidature privukla je pažnju svojim nastupom na N1 u kojem je oštro kritizirala aktualno vodstvo stranke spočitavši im propali “aranžman” s Milanovićem na parlamentarnim izborma.

Ovih je dana na Facebooku objavila tri točke svoga programa te “kako da briga za druge (ponovno) postane bitna” stranci. Među ostalim ističe da SDP-u treba “suočavanje s nasljeđem komunističke partije i snishodljivim odnosom prema radikalnoj i ekstremnoj desnici s kojom ne dijelimo svjetonazorske vrijednosti pa ne bismo smjeli ni političke”. Strogo bi sankcionirala ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Također, smatra da SDP-u treba i “jasan otklon od svakog oblika nacionalizma, šovinizma, seksizma i diskriminacije prema svima koji žive na “rubu” društva”.

Zagovara revitalizaciju suradnje sa sindikatima i promoviranje važnosti sindikalizma, jačanje radničkih prava u privatnom sektoru, regulacijui platformskog rada te ispitivanje mogućnosti četverodnevnog radnog tjedna. Major bi omogućila povratak u stranku svima koji su je “napustili razočarani, svojevoljno otišli ili bili isključeni iz SDP-a, a pod uvjetom da nisu članovi ili članice drugih političkih stranaka”.

“Zalažem se za inkluzivnu stranku “napornih” članova i članica koji/e postavljaju neugodna pitanja i žele voditi raspravu o socijaldemokratskim načelima.
Idemo ispočetka, ali ovaj put ozbiljno, promišljeno i dugoročno. I zdravo!”, napisala je.

Što se tiče odnosa prema Milanoviću, pojasnila je da je “kritična prema SDP-u jer je SDP nekritičan prema naslijeđu Zorana Milanovića” te da se on kao predsjednik države “udaljio od ljevice”.

“Nisam rekla da ću mu uskratiti podršku u slučaju da postanem predsjednica SDP-a. Rekla sam da bih provela svojevrsni referendum unutar stranke, da bih pitala članstvo što misli o toj podršci i u skladu s tim bih postupila bez obzira na vlastito mišljenje”, rekla je.

MIRANDO MRSIĆ

Nekadašnji ministar rada, također u vladi Zorana Milanovića, 64-godišnji liječnik, hematolog, Mirando Mrsić u kampanju za šefa stranke ušao je nakon što se prije dvije godine vratio u stranku iz koje je izbačen zbog sukoba s bivšim predsjednikom Davorom Bernardićem.

Mrsić smatra da je SDP “uspavana snaga” kojoj treba promjena političke, ideologijske i organizacijske paradigme. Rukovodstvo se, kaže, odvojilo od stranačke baze, a nekima je ugodnije biti u oporbi nego na vlasti, što smatra ambijentom naslijeđenim iz Brenardićevog mandata.

Njegovu izjavu kako će inzistirati na tome da se se “odluke donose na Iblerovu trgu, a ne negdje drugdje”, valja čitati kao poruku Milanoviću.

“Moj plan je promijeniti stranku, da bude puno otvorenija, da građani mogu utjecati na donošenje odluka, da županijske organizacije imaju puno više utjecaja, da ne možete više od dva mandata biti na nekoj funkciji”, poručuje.

Gostujući na N1 kritizirao je pristranost aktualnog vodstva stranke prema jednom kandidatu (Hajdašu Dončiću) kazavši da “valjda masoni imaju javniji izbor nego SDP”. Naspram, kako kaže, šalabahter demokracije i dogovora ispod stola, njegova je vizija potpuna otvorenost stranke prema građanima, članstvu i medijima.

ZORAN PAUNOVIĆ

Gradonačelnik Makarske, 44-godišnji Zoran Paunović, zamalo je izvisio kao kandidat iako je skupio potrebnih 500 glasova podrške svojoj kandidturi. Njemu je, naime, prema statutarnim odredbama u trenutku podnošenja iste nedostajalo 11 dana do propisanog stranačkog staža od pet godina pa je odbijen. Potom se iz protesta za predsjednika kandidirao stranački veteran iz Splita Ranko Ostojić, a kada je Statutarna komisija ipak dopustila Paunoviću natjecanje za predsjednika, Ostojić se povukao.

Paunović se u medijima nije puno pojavljivao otkako je istaknuo kandidaturu. Članovima se obratio objavom na Facebooku napisavši među ostalim:
“(…) u ovim nesigurnim vremenima obilježenim globalnim krizama i izazovima, nakon još jednih izgubljenih parlamentarnih izbora, nije lako zadržati optimizam i uvjerenje da SDP nakon gotovo devet godina oporbenog djelovanja i unutarnjih svađa, može vrlo skoro, snažan i konsolidiran, ponovno preuzeti odgovornost za vođenje Hrvatske”.

Nudi zaokret SDP-a, a gradonačelničko isustvo želi prenijeti i u stranku pod motom “Politika okupljanja”. Naglašava da nikada nije sudjelovao u unutarstranačkoj “politici podjela”.

“Ja sam HDZ uvjerljivo pobijedio i znam kako se to radi, sustavno i s otvorenim obzorima prema različitostima “drugih i drugačijih”. Prečestim izbacivanjem članova, prepucavanjima i sitničavim birokratiziranjem – pobjeda se ne može dosegnuti; okupljanjem i privlačenjem širokog spektra ljudi i ideja s ljevice i široko zahvaćenog političkog centra, to se zasigurno može”, uvjeren je.

Ukratko, smatra da je preduvjet SDP-ove pobjede nad HDZ-om prevladavanje unutarstranačkih sukoba i podjela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!