Psihijatar Bagarić: Ubojici se moglo pomoći i trebalo mu se pomoći

Crna kronika 23. srp 202413:12 0 komentara

Psihijatar prof. Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče javio se za N1 Studio uživo gdje je komentirao tragediju u Daruvaru.

Ovakvi slučajevi kod ljudi dovode do neugodnih emocija, straha, uznemirenosti, anksioznosti, napetosti, a pogotovo kad se radi o nemoćnim ljudima koji se ne mogu braniti, koji nisu ništa krivi i koji nisu bili dio toga sukoba, kaže Ante Bagarić, psihijatar.

Rekao je i kako su svi koji su bili povezani s ovim događajem doživjeli traumu.

“Svi su pod velikim stresom kojeg možda danas još ni ne osjećaju, ali važno je da ih se uputi da im treba stručna pomoć, da im treba prorada tog stresa kako ih taj stres ne bi svakodnevno trovao i smetao u životu. Kada se dogodi stres vrlo je važno da dođe do adekvatne prorade tog stresa uz stručnu pomoć”, kaže psihijatar.

Dodao je i da je u društvu stvorena jedna nepovoljna klima.

“Stvorena je jedna klima kako se sve mora rješavati odmah, kako su sva sredstva dozvoljena i kako je važno uvijek pobijediti u društvu. Takve osobe kad nauče da moraju sve dobiti od institucija, da su oni na prvom mjestu, njima je vrlo teško priviknuti se na život gdje ne mogu dobiti sve i gdje nije sve kako oni hoće.

Zato je važno da razvijemo jednu sasvim drugačiju klimu. Da djecu od vrtića učimo da su rješenja u sporazumima, razumijevanju i da su to dobra rješenja”, kaže Bagarić.

Dodao je i da se osoboma koje teško kontroliraju vlastite nagone, vlastitu agresiju treba pomoći tako da im društvo postavi granice.

“Da je takva osoba da dobila nekakvu sudsku mjeru obaveznog liječenja, obaveznog savjetovanja, vjerojatno da bi na tom savjetovanju naučila nekakve mjere koje su manje violetne. Ubojici se moglo pomoć i trebalo mu se pomoć”, smatra Bagarić te dodaje da ovakav brutalan napad na nemoćne ljude ukazuje na nedostatak empatije i na razvijene duboko disocijalne karakteristike ličnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!