Najavljeno ublažavanje mjera! Pogledajte što se sve mijenja

Vijesti 17. ožu 202210:26 > 12:341 komentar
Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio je na sjednici Vlade u četvrtak popuštanje mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Premijer je na početku sjednice govorio o situaciji s koronavirusom koja dopušta, kako kaže, daljnje ublažavanje mjera.

vezana vijest

“Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima na otvorenom i u zatvorenom će se povećati što se tiče osoba bez covid-potvrda, a broj će biti bez ograničenja kad su u pitanju osobe s covid-potvrdama. Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2. Planira se ukidanje samoizolacija za djecu predškolske dobi osim u slučaju obiteljskog kontakta i ukidanje samotestiranja školaraca jednom tjedno”, rekao je premijer.

Ublažit će se i mjere vezane za različite zabavne, sportske, vjerske i turističke, kao i političke djelatnosti.

“Vidi se da su posljedice i oblici bolesti od omikrona puno lakši nego što su bili prije”, rekao je premijer dodavši da je oko 70,6 posto populacije cijepljeno barem jednom dozom cjepiva.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodatno je pojasnio koje mjere i na koji način se ublažavaju. Rekao je kako se za ugostitelje mijenja još jedna stvar, osim radnog vremena, a to je da će sada objekti s kontroliranim ulaskom moći posluživati sve goste, ne samo one koji sjede. Ovo se naravno odnosi na objekte u kojima će svi gosti imati covid-potvrdu.

Božinović je rekao i kako mjere na snagu stupaju sutra, ali i da ovo ublažavanje nikako “ne znači da se možemo prestati ponašati odgovorno”.

Pad drona u Zagrebu

Premijer je, govoreći o ratu u Ukrajini, premijer je rekao kako je u Hrvatsku ušlo oko 7.200 ukrajinskih izbjeglica i da sustav prihvaćanja i integracije funkcionira.

Što se tiče pada drona u Zagrebu, premijer je rekao kako svi partneri shvaćaju ozbiljnost situacije te da će istražiti svi scenariji vezani za ovaj događaj.

vezana vijest

“Sam NATO sustav nije mogao ovo vidjeti ako nije dobio informaciju od onih čiji su radari najbliži u ovim situacijama”, objasnio je premijer dodavši kako će javnost obavijestiti o svim detaljima kako se ne bi širile krive informacije jer “to nije korisno ni za javnost ni za one koji komentiraju nešto o čemu nemaju potpune informacije”.

Plenković kaže kako HV sudjeluje u vježbama “Plemeniti štit” tijekom kojih francuski zrakoplovi štite nebo iznad Hrvatske i nekih susjednih zemalja. Vježbe se danas odvijaju s američkim zrakoplovima F-16 i premijer kaže kako je to znak da su naši partneri uz nas. “Dobro je da Hrvatska zna da ima saveznike koji su uz nju u ovakvim okolnostima”, rekao je.

Govorio je i o posjetu Španjolskoj kojim je, kaže, zadovoljan.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman se nalazi u Francuskoj gdje su počeli razgovori o pristupanju OECD-u, kaže premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar