7 popularnih voćki koje povećavaju rizik od naglog porasta šećera u krvi

Zdravlje 29. kol 202208:05 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Budući da voće sadrži obilje vitamina i pomaže u zaštiti od kroničnih bolesti, ono se podrazumijeva kao obavezan dio zdrave i uravnotežene prehrane.

Na uravnoteženu prehranu potiču se svi. Tako se i dijabetičarima preporuča da u svoju prehranu uvrste različito voće, ali liječnici ih ipak upozoravaju da pritom budu oprezni s voćem koje ima viši glikemijski indeks.

Glikemijski indeks, naime, upotrebljava se za razlikovanje brzo od sporo metaboliziranih ugljikohidrata. Kako piše Mirror, on pokazuje koliko brzo hrana koja sadrži ugljikohidrate utječe na razinu šećera u krvi kada se jede sama.

Britanska udruga koja okuplja dijabetičare iz cijelog svijeta pojašnjava dodatno da se hrana s visokim glikemijskim indeksom razgrađuje vrlo brzo uzrokujući nagli porast razine glukoze u krvi.

VEZANA VIJEST

Nagli skok šećera u krvi, tzv. šiljci, osobito može biti opasan za osobe s dijabetesom jer je sposobnost tijela da kontrolira razinu glukoze u krvi smanjena ili uopće ne postoji.

U voće s visokim glikemijskim indeksom ubrajaju se tako banane, naranče, mango, grožđe, grožđice, datulje i kruške.

Hrana s nižim glikemijskim indeksom uključuje šljive, bobičasto voće, kivi i grejp.

Stručnjaci napominju da treba paziti da se ne padne u zamku jer hrana s visokim glikemijskim indeksom nije uvijek loša i nije sva hrana s niskim glikemijskim indeksom zdrava, primjerice lubenica ima visoki glikemijski indeks, a čokoladni kolač ima niži.

Drugi primjeri hrane s visokim glikemijskim indeksom uključuju šećer i slatku hranu, slatka bezalkoholna pića, bijeli kruh, krumpir i bijelu rižu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!