Rotkvica je nedvojbeno niskokalorična namirnica i bogata vodom koja čini preko 95 posto njenog sastava. Osim toga, sadrži i značajnu količinu vitamina B, vitamina C i mineralnih soli.
Ovo povrće poznato je ne samo po blago ljutom okusu, već i po svojim fitoterapeutskim svojstvima:
– zahvaljujući antispazmodičnim svojstvima djeluje na opuštanje mišićnog i živčanog sustava
– njezino antiseptičko djelovanje, s druge strane, čini je idealnom hranom za borbu protiv i inhibiciju stvaranja i rasta bakterija
Konzumacija rotkvice također osigurava djelovanje pročišćavanja, posebno na bubrežnoj, diuretičkoj i laksativnoj razini, iako u blagoj mjeri. Čak i astma, bronhitis i kašalj mogu se ublažiti konzumacijom rotkvice u obliku infuzije ili dekokta.
Rotkvice su također poznate još od rimskog doba po sposobnosti da pospješuju san, piše Novi list.
Kontraindikacije rotkvice
S druge strane, mogu postojati neke kontraindikacije, posebno povezane s pretjeranom konzumacijom rotkvica.
U nekim slučajevima mogu doprinijeti iritaciji stijenki crijeva i želuca ili pojačati žgaravicu, dok u drugim slučajevima mogu pogodovati pojavi nadutosti.
Općenito, konzumacija rotkvica se ne preporučuje u slučaju gastroezofagealnog refluksa, kolitisa ili iritabilnog debelog crijeva, gastritisa, bubrežnih kamenaca i drugih problema povezanih s probavnim sustavom.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!