Posljednjih se godina naveliko piše o zdravstvenim prednostima kurkume, jarko žutog začina koji se može kupiti u obliku praha, ekstrakta ili tinkture. Kurkuma, prema istraživanjima, ublažava bolove i simptome depresije te ima protuupalna, antidijabetička i antikancerogena svojstva.
No, prije nego što je počnete koristiti redovito, provjerite sve što se zna o njoj. Evo što liječnici i dijetetičari kažu.
Zašto je kurkuma toliko zanimljiva?
Kurkuma je u središtu pažnje jer se u tradicionalnoj medicini u jugoistočnoj Aziji koristi već tisućama godina. Aktivni spoj kurkume, kurkumin, dokazano ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Osim toga, istraživanja pokazuju da koristi srcu, crijevima i mozgu te može poboljšati osjetljivost na inzulin.
Može li kurkuma utjecati na lijekove?
Dok suplementi na bazi kurkume mogu imati neke obećavajuće potencijalne učinke, njihova interakcija s nekim lijekovima potencijalno bi mogla donijeti više rizika nego koristi.
Antikoagulansi / antitrombocitni lijekovi
Prema recenziji iz 2020. u časopisu Frontiers in Pharmacology, kurkumin ima blaga antikoagulantna svojstva, što može dovesti do smanjene sposobnosti tijla za zgrušavanje krvi. Kombinacija dodataka kurkume s lijekovima za razrjeđivanje krvi, kao što su aspirin i slični, može povećati mogućnost krvarenja ili modrica.
Gastrointestinalni lijekovi
Dodatak na bazi kurkume mogao bi povećati razinu želučane kiseline pritom ometajući učinak antacida, ako ih uzimate. Stručnjak kaže da antacidi trebaju djelovati suprotno od učinka kurkume. Uzimanje dodataka prehrani s kurkumom moglo bi umanjiti učinkovitost ovih lijekova u liječenju refluksa kiseline ili čira i moglo bi uzrokovati nelagodu.
Lijekovi za snižavanje šećera u krvi
Kurkuma može imati slične učinke kao lijekovi za dijabetes na snižavanje razine šećera u krvi. Premda male doze i kratka razdoblja korištenja kurkumina možda neće dovesti do štetnih ishoda, kao što je navedeno u studiji iz 2021., kurkumin može pojačati učinkovitost lijekova za dijabetes. Stoga uzimanje dodataka kurkume s lijekovima za dijabetes može povećati rizik od hipoglikemije i preporučuje se razgovor s liječnikom prije upotrebe.
Tko bi trebao izbjegavati dodatke na bazi kurkume?
Dok je kurkuma kao sastojak hrane i sredstvo za poboljšanje okusa općenito sigurna za konzumaciju, suplementi na bazi kurkume nisu namijenjeni svima. Neke osobe s određenim zdravstvenim problemima ili stanjima trebaju izbjegavati uzimanje suplemenata na bazi kurkume:
Osobe s poremećajima krvi: Kurkuma može utjecati na sposobnost zgrušavanja krvi.
Ljudi koji se pripremaju za operacije: Budući da kurkuma može razrijediti krv, morat ćete prestati uzimati dodatke kurkume prije planirane operacije kako biste izbjegli komplikacije. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kada prestati uzimati dodatak.
Osobe s dijabetesom ili hipoglikemijom: Budući da kurkumin može sniziti razinu šećera u krvi, razgovarajte sa svojim liječnikom ako uzimate određene lijekove za snižavanje razine šećera u krvi ili za liječenje hipoglikemije prije uzimanja bilo kakvih dodataka.
Osobe s nedostatkom željeza: Iako su istraživanja ograničena, prema slučaju iz 2019. objavljenom u Cureusu, kurkuma bi se mogla vezati za željezo u crijevima i utjecati na apsorpciju željeza.
Osobe s problemima žučnog mjehura: Ako imate problema sa žučnim mjehurom, uzimanje kurkume moglo bi dodatno zakomplicirati problem. Kurkuma sadrži oksalate koji mogu potaknuti kontrakcije žučnog mjehura i povećati razvoj žučnih kamenaca.
Osobe s problemima s bubrežnim kamencima: Oksalat u kurkumi također se može vezati za kalcij što povećava mogućnost stvaranja bubrežnih kamenaca.
Trudnice i dojilje: Trudnice ili dojilje ne bi trebale uzimati dodatke s kurkumom tijekom trudnoće ili dojenja jer nema dovoljno istraživanja koja bi pokazala da je sigurna.
Osobe alergične na kurkumu, đumbir i kardamom: Ova tri začina pripadaju istoj obitelji đumbira. Dakle, ljudi osjetljivi i/ili alergični na bilo što od navedenog, trebali bi izbjegavati jesti hranu s kurkumom i konzumirati dodatke kurkumi kako bi spriječili rizik od alergijskih reakcija, piše Eating Well.
Nuspojave dodataka kurkume
Kada se kurkuma uzima u velikim dozama i dugoročno, ona može izazvati neugodne simptome poput bolova u trbuhu, mučnine i proljeva.
Ljudi osjetljivi ili alergični na kurkumu također mogu doživjeti osip i koprivnjaču.
Koliko je kurkume dnevno sigurno?
Godine 2002. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da 0-3 miligrama po kilogramu tjelesne težine kurkumina može biti sigurno za ljude, na temelju studija na životinjama. Istraživanje iz 2021. objavljeno u časopisu Complementary Therapies in Medicine otkrio je da uzimanje oko 1.000 mg kurkumina dnevno možda neće dovesti do štetnih učinaka. Unatoč ovim preporukama točna sigurna količina konzumacije kurkume tek treba biti utvrđena.
Je li kurkuma u hrani sigurna?
Agencija za hranu i lijekove (FDA) istaknula je da je kurkumin u kurkumi, kada se koristi kao začin u hrani, općenito siguran spoj bez ikakvih štetnih učinaka.
Konzumacija kurkume u hrani poput curryja ili jela začinjenih kurkumom obično ne dovodi do značajnih interakcija s lijekovima, za razliku od koncentriranih suplemenata na bazi kurkume. I dalje je važno voditi računa o ukupnom unosu, osobito ako uzimate određene lijekove. Općenito se pola do jedne žličice kurkume u dnevnoj prehrani smatra sigurnim.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.