Visoki krvni tlak ili hipertenzija može oštetiti naše arterije čineći ih manje elastičnima, što smanjuje dotok krvi i kisika u naše srce i na kraju uzrokuje srčanu bolest. Stoga je neophodno kontrolirati određene čimbenike koji utječu na visoki krvni tlak, a jedan od njih je i loš izbor prehrane, donosi Express.
Kako objašnjava nutricionistica Vicky Godfrey, postoji određena hrana koju bi ljudi trebali potpuno izbaciti iz svoje prehrane ili barem ograničiti njenu konzumaciju kako bi izbjegli povišeni krvni tlak. To su sljedeće namirnice:
- brza hrana
- zaslađena pića
- crveno meso
- punomasni mliječni proizvodi
- maslac
- pržena hrana
- alkohol
- kofein.
Iako konzumacija tih namirnica ne mora nužno značiti da ćemo odmah imati povišeni krvni tlak, postojeći podaci ipak pokazuju da pretjerana konzumacija može dovesti upravo do toga. Kako tvrdi nutricionistica, umjerenost ili što češće izbjegavanje ove hrane jedan je od najboljih načina za prevenciju ove sve češće pojave u svijetu, prenosi Index.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!