Ovo je šest najgorih namirnica za zdravlje crijeva

Zdravlje 02. srp 202407:05 0 komentara
piletina, meso, pržena, prženo,
Pixabay/Ilustracija

Određene namirnice treba konzumirati s oprezom, dok je druge potrebno u potpunosti izbjegavati.

Važnost crijevnog mikrobioma

Ako želimo voditi zdraviji i sretniji život, nitko od nas ne bi trebao zanemariti crijevni mikrobiom. “Sastoji se od trilijuna mikroba koji reagiraju na ono čime ih hranimo”, kaže nutricionistkinja Federica Amati dodavši kako zdravlje crijeva ovisi o tome što svakodnevno unosimo, piše The Telegraph.

Ne možete promijeniti svoje gene, ali konzumirajući hranu koja je povezana s “dobrim” mikrobima, možete poboljšati svoj mikrobiom.

Dobrobiti se često mogu osjetiti u roku od nekoliko dana, iako Amati naglašava: “Morate kontinuirano raditi na zdravlju vašeg mikrobioma. Volim koristiti analogiju s vrtom. Ako imate prekrasan vrt, ali ga nikad ne zalijevate i rješavate korov, uništit će te ga.”

Ultra-prerađena hrana

Veliki broj kalorija koje unosimo na dnevnoj razini dolaze iz ultra-procesirane hrane. Riječ je o hrani koja sadrži cijeli niz kemikalija kao što su konzervansi, zaslađivači, umjetne boje i arome.

Hrana koja je najgora po ovom pitanju uključuje hrenovke, pileće medaljone, kruh masovne proizvodnje, žitarice s dodatkom šećera, kekse, jogurte s dodatkom šećera, instant juhe, sladoled i čips.

“Najveći problem s ultra-prerađenom hranom,” kaže nutricionistkinja Stephanie Moore, “jest da je takva hrana siromašna hranjivim tvarima, pa ju ljudi pretjerano konzumiraju. Tijelo traži hranjive nutrijente, koje ne dobiva iz ultra-prerađene hrane, zbog čega dolazi do pretjerane konzumacije. Ova hrana također sadrži emulgatore koji remete crijevni mikrobiom.”

Hrana pržena u nekim uljima

“Razne vrste ulja koje se koriste u dubokom prženju – ulja od rafiniranih sjemenki poput suncokreta, uljane repice, kukuruza ili soje su, zbog prirode procesa rafiniranja, vrlo oštećena. Također su vrlo bogata omega-6 masnim kiselinama, što može biti smetnja vašim crijevima“, pojašnjava Moore.

“Ako iznova zagrijavate isto ulje, ono stvara krajnje produkte napredne glikacije (AGE) koji oštećuju stijenku našeg crijeva. Trebali biste smanjiti količinu pržene hrane u svojoj prehrani i paziti na hranu poput pohane piletine i pečenih kobasica”, napominje Moore.

Šećer

“Šećer hrani nepoželjne mikrobe u vašim crijevima te nema nikakvu nutritivnu vrijednost“, navodi Moore. Moore naglašava kako su svi šećeri loši za zdravlje crijeva. Najgora namirnica bogata šećerima je kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze.

Nepasterizirani med i javorov sirup u malim količinama imaju neke prehrambene prednosti, no prepuni su šećera.

Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači potiču razmnožavanje patogenih ili “loših” bakterija u crijevima. Crijevni mikrobiom ih pokušava razgraditi, ali ti se zaslađivači sastoje od kemikalija koje nije u stanju preraditi.

Pri razgradnji umjetnih sladila, oslobađaju se nusproizvodi koji ubijaju “dobre bakterije.

Posebno opasna su umjetna sladila poput sukraloze, aspartama te acesulfam kalija.

Proteinske pločice

Nutricionisti se slažu kako većina proteinskih dodataka nije korisna za zdravlje crijeva.

“Visoko su obrađeni i sadrže aditive i umjetna sladila. Ako sadrže šećer u bilo kojem obliku potrebno ih je izbjegavati”, napominje Moore.

Neki od proteinskih dodataka mogu biti dobri za naša crijeva poput dehidriranih prašaka za juhu od kostiju te konopljin protein.

Alkohol

Osim što je toksičan za jetru, alkohol je toksičan i za crijeva. Ubija “dobre” bakterije te stvara poremećaje u našem crijevnom mikrobiomu.

“Također, slabi stijenku crijeva i uzrokuje upalu”, ističe Moore.

Koje namirnice treba konzumirati s oprezom?

Prethodne namirnice bi svakako trebali izbjegavati dok bi mliječne proizvode, hranu s visokim udjelom zasićenih masti i crveno meso trebali konzumirati s pojačanim oprezom.

Mliječni proizvodi su problematični jer puno ljudi ne može razgraditi laktozu u mliječnim proizvodima što uzrokuje probavne probleme.

Svaka hrana koja sadrži prekomjernu količinu masti povezana je s povećanjem upale, dok je pretjerana konzumacija crvenog mesa također loša za zdravlje crijeva jer je ovaj tip mesa bogat zasićenim mastima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!