Oglas

Ružne posljedice jedenja previše tjestenine

author
N1 Hrvatska
02. velj. 2022. 12:08
>
12:40
tjestenina, bolonjez, pasta
Emanuel Ekström on Unsplash | Emanuel Ekström on Unsplash

Treba biti umjeren u svemu.

Oglas

Mnogima je upravo tjestenina, na sve moguće načine, omiljeno jelo. Ipak, postoji trenutak kada je tjestenine jednostavno previše i tijelo nam to daje do znanja ne baš lijepim pojavama. Ovo je pet glavnih znakova da jedete previše tjestenine.

Može povećati rizik od dijabetesa


Mnogo je faktora koji utječu na pojavu dijabetesa, među kojima su i geni te životni stil. Prema nekim studijama, prehrane bogate ugljikohidratima također su povezane s visokim rizikom od dijabetesa.

Ne unosite potrebne nutrijente


Ako više puta tjedno jedete tjesteninu, to može znači da vam nedostaje raznolikosti u prehrani, a samim time i da vam nedostaju ključni nutrijenti.

Umjesto da stalno jedete isto, napravite neke promjene kako vbi organizam dobio potrebne vitamine i minerale. Također, možete probati, recimo, tjesteninu od leće koja ima više vlakana i proteina od obične.

Povećan rizik od srčanih bolesti


Ako često jedete tjesteninu i to onu najobičniju, prerađenu, moguće da je kod vas povećan ritik od srčanih bolesti. Naime, jedna studija povezuje prerađene ugljikohidrate s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Visok tlak


Jedna studija povezala je jedenje prerađene tjestetnine s visokim krvnim tlakom. To pak povisuje rizik od srčanih bolesti. Najbolje je da tjestenina bude tek povremeni obrok.

Previše kalorija


Ako tjesteninu jedete u ograničenim porcijama, ona nije povezana s debljanjem. Ali to je namirnica koje se često prejedemo, a samim time unesemo i previše kalorija, a to rezultira debljanjem, piše Eat this.



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama