Engleski doručak je kulinarski klasik koji morate barem jednom isprobati. Stoga, u nastavku slijedi recept.
Engleski doručak
Kao što znate, engleski doručak spada u takozvanu „kalorijsku bombu“. U odnosu na to, pripremite ga onda kada znate da vas očekuje dug i naporan dan. Od ključne je važnosti dobra organizacija, jer ćete morati raditi nekoliko stvari istovremeno kako bi sve bilo gotovo na vrijeme i toplo. Zato ipak ne brinite toliko oko kalorija, jer ćete ih malo i potrošiti tijekom same pripreme.
Količina: 2 porcije
Nutritivna vrednost: 750 kalorija i 55 grama masti po porciji
Sastojci
- 6 šnita dimljene slanine
- 1 konzerva bijelog graha
- 4 manje svinjske kobasice
- 200 g krvavice
- 4 para bijelog tost kruha
- 2 šalice šampinjona
- 1 veća rajčica
- 4 jajeta
- sol i papar
- HP umak
- čaj ili kava
- cijeđeni sok od naranče
- dnevne novine
Priprema
Šnite dimljene slanine blago zarežite nožem na više mjesta, rasporedite ih na lim za pečenje i pecite na 200 stupnjeva u pećnici dok ne postanu hrskave. Zarezi koje ste napravili nožem pomoći će da slanina ostane ravna. Tijekom pečenja je okrenite jednom, kako bi se ravnomjerno ispekla.
Za to vrijeme prebacite grah iz konzerve u lonac, te ga uz povremeno miješanje ugrijte na rešu.
Dok se grah grije, u većoj tavi ispržite cijele svinjske kobasice i krvavice isječene na kolutove. Kada budu gotovi, odložite ih sa strane na tanjur i u masti koja je ostala iza njih ispržite kriške bijelog tost kruha s obje strane.
Paralelno s mesom, u drugoj tavi na malo ulja popržite šampinjone isječene na četvrtine, a odmah iza njih rajčicu isječenu na pola. Začinite povrće po ukusu. Gljive trebaju biti karmelizirane, a rajčica ugrijana i mekana. Nemojte previše termički obraditi.
Kada povrće bude gotovo odložite ga na tanjur pa ispržite jaja tako da bjelanjak bude hrskav, a žumanjak ostane samo djelomično skuhan.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!