Pileća krem juha je uvijek dobar izbor za hladne zimske dane.
Sastojci:
– 600 gr pilećeg bijelog mesa
– 2 mrkve
– 1/2 korijena peršina
– 1/3 korijena pastrnjaka
– 100 gr celera
– 3 srednja krumpira
– 1 list lovora
– 2 žličice soli
– 1 žličica mljevenog papra
– 2 žličice suhog biljnog začina
– 2 žumanjka
– 1,5-2 dl kiselog vrhnja
– po želji sok od limuna
– oko 1,5 l vode
Priprema:
Pileće bijelo meso oprati pod mlazom hladne vode, staviti u lonac s oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuha.
Kada meso prokuha, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i polovicu količine suhog biljnog začina, papar i list lovora.
Kad se meso počne odvajati od kosti, isključiti štednjak i procijediti tekućinu.
Meso i povrće ostaviti da se malo prohladi. Meso odvojiti od kosti i sitno narezati, kao i mrkvu, krumpir i celer. Ostatak povrća odstraniti.
Procijeđenu tekućinu vratiti u lonac i dodati narezano meso i povće. Provjeriti okus, dodati ostatak suhog biljnog začina i staviti da kuha još par minuta.
U posebnoj zdjeli vilicom umutiti samo žumanjke i kiselo vrhnje.
Skinuti lonac sa štednjaka i u vrelu tekućinu uliti tanak mlaz razrijeđene smjese od žumanjaka i vrhnja, uz istovremeno i neprestano miješanje juhe vilicom, ali samo po površini, nikako u dubinu da se ne naprave grudice.
Tek kada se ulije sva smjesa, promiješati cijelu količinu juhe.
Pri serviranju, može se dodati sitno nasjeckani peršin, a po želji i dodatno zakiseliti limunom ili octom.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!