Porijeklom iz Turske, ova poslastica s vremenom je postala neizostavan dio domaće kuhinje. Tajna dobro pripremljenih tulumbi je tijesto hrskavo izvana, a mekano iznutra.
Po ovom starinskom receptu dobit ćete savršeno pripremljene tulumbe, a mogu ih napraviti i početnici u kuhinji.
Sastojci (za tijesto)
4 krupnija jajeta
400 ml vode
100 ml ulja
250 g brašna
2 žličice šećera
prstohvat soli
1 l ulja za prženje
Za sirup
1 kg šećera
600 ml vode
kriške od pola limuna
Napomena: preljev treba napraviti dan ranije i ostaviti da odstoji preko noći da se ohladi. Ovo je jako bitan korak.
Priprema
U dublji lonac stavite vodu, ulje, šećer i sol. Kada proključa, sklonite sa šporeta i ubacite brašno. Miješajte dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.
Ostavite tijesto 15 minuta na hlađenje. Dok se tijesto hladi, pjenasto umutite jaja. Jaja dodajte tijestu i mikserom sjedinite. Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto tijesto gotovo je.
Tim tijestom punite špricu za tulumbe.
U dublju tavu ili plići lonac sipajte litru ulja. U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 10 cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu jer će tulumbe narasti.
Stavite tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.
Kada poprime zlatnu boju vadite ih rešetkastom žlicom i stavljajte ih u sirup. Isključite ringlu i ostavite ulje da se hladi, bar 10 minuta.
Zatim istisnite novu turu tulumbi i stavite da se prže. Kada je druga tura gotova prvu poredajte u limenu posudu, a u sirup spustite novu turu. Ponoviti dok ima tijesta.
Kada su sve tulumbe gotove prelijte ih preostalim sirupom i prekrijte folijom. Ostavite u frižideru da se hlade. Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!