Kako bi otkrili tajne spremanja vrhunskih špageta, u yahoo.com odlučili su poslušati savjete dvoje blogera koji pišu o hrani - Riccarda i Stefana Casiraghija.
Njih dvojica poznati su po promicanju jednostavnosti kod kuhanja, pa su njihovi savjeti zbilja upotrebljivi.
Prvo, treba napraviti umak. Stavite malo maslinovog ulja preko tanko narezanog luka u tavu. Pržite luk dok ne postane zlatne boje a zatim dodajte narezanu rajčicu (oko 800 grama) i sol. Pustite neka se sve krčka deset minuta.
Tjesteninu, odnosno špagete dodajte tek kada zasoljena voda provrije, ocijedite špagete i pomiješajte s umakom.
Ne vjerujte onom što piše na pakovanju
Ukoliko želite začiniti svoj umak, Riccardo i Stefano savjetuju i malo bosiljka (oko 20 grama za dvije osobe) kojeg možete staviti u mikser i pomiješati s malo ulja i prstohvatom soli.
Također, vrlo je važna i kvaliteta sastojaka. ”Koristite integralnu tjesteninu i sezonske sastojke”, kažu blogeri.
Što se tiče ‘al dente’ načina kuhanja, Riccardo i Stefano upozaravaju da ne zreba uvijek vjerovati onome što piše na pakovanju. ”Najbolji način je da sami kušanjem provjerite kakvu tjesteninu želite. Kod kuhanja se sve mijenja, od kvalite vode do vanjske temperature. Samo kušanjem dobiti ćete konačni dokaz”, preporuča Riccardo.
Kod kuhanja koristite koristite širok lonac, gdje se špageti neće polomiti tijekom kuhanja. Za 100 grama tjestenine treba vam litra vode, a idealna količina soli jest 10 grama po litri.
Uz špagete ide i vino, a blogeri preporučaju bijeli Pinot, koji odlično ide uz špagete s rajčicom i bosiljkom.