Unos šećera u organizam mora se još više smanjiti u odnosu na važeće preporuke, poručuju britanski zdravstveni stručnjaci koje prenosi BBC.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je predložila smanjenje preporučene količine šećera unesenog hranom i pićem i nova je preporuka da šećer bude izvor tek pet posto energije u odnosu na dosadašnjih deset posto. To odgovara količini od oko 25 grama šećera dnevno za žene i oko 35 grama za muškarce.
Opasnost od propadanja zubi kod djece udvostručuje se kad se prehrana bez šećera zamijeni onom u kojoj je pet posto energetskog unosa iz šećera.
Nakon što su proučili zdravstvene posljedice i financijske troškove propadanja zuba znanstvenici s University College London i London School of Hygiene and Tropical Medicine kažu kako je potrebno sniziti vrijednost maksimalno preporučene dnevne doze šećera. Istraživanje je objavljeno u časopisu British Medical Journal.
Šećeri su najvažniji faktor u razvoju zubnih bolesti, a te bolesti mogu se uvelike spriječiti, ističu stručnjaci.
Prema istraživanju opasnost od propadanja zubi kod djece udvostručuje se kad se prehrana s malom razinom šećera zamijeni onom u kojoj je pet posto energetskog unosa iz šećera.
U industrijskim zemljama troškovi liječenja problema zubi čine pet do deset posto ukupnih zdravstvenih troškova.
Neki stručnjaci u Britaniji zalažu se za uklanjanje automata za slatkiše iz škola i bolnica, posebno označavanje hrane s većim udjelom šećera te uvođenje poreza na šećer kako bi se ograničila njegova potrošnja.