Studije pokazuju
Evo što stručnjaci kažu: Trebate li oprati meso prije kuhanja?

Meso je osnovna namirnica u mnogim prehranama i odličan je izvor proteina, željeza, vitamina B12 i drugih važnih hranjivih tvari. Ipak, meso, uključujući i perad i ribu, često sadrži štetne bakterije i viruse koji mogu izazvati trovanje hranom, pa se zato smatra namirnicom visokog rizika.
U pojedinim kulturama, kao što je slučaj na Karibima, pranje mesa smatra se pokazateljem čistoće u kuhinji. U tu se svrhu najčešće koristi limunov sok ili otopina bijelog octa. Međutim, postavlja se pitanje – je li ovaj postupak doista siguran i koristan?
Što znači "pranje mesa"?
Pranje mesa podrazumijeva ispiranje rezanih ili cijelih komada mesa pod mlazom vode kako bi se uklonile nečistoće ili ostaci masnoće i kože. Ponekad se meso prethodno namače u vodi pomiješanoj s octom ili limunovim sokom, a zatim se ispire, začini i tek onda kuha ili zamrzava, prenosi nova.rs.
Ova praksa potječe iz kulturnih običaja u nekim zemljama, ali i iz uvjeta u kojima se meso kupuje. Primjerice, u zemljama u razvoju meso se često nabavlja na tržnicama gdje se životinje kolju neposredno prije prodaje. U takvim okolnostima pranje mesa uobičajeno je kako bi se isprala krv ili eventualni ostaci kostiju nastali pri klanju.
Pranje mesa vodom ili kiselom otopinom
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da pranje mesa zapravo može raširiti bakterije po sudoperu, radnim površinama i priboru. Na taj se način povećava rizik da se kontaminiraju namirnice koje se jedu sirove, poput voća ili salate, navodi se u članku na Healthlineu.
Studije pokazuju da kiselina, poput octa ili limunova soka, može smanjiti količinu bakterija na površini mesa, dok obična voda ne uklanja dovoljno patogena i dodatno širi kontaminaciju po kuhinji. Zbog toga stručnjaci ističu da je daleko sigurnije potpuno izbjegavati pranje mesa.
Najčešće korištena kisela sredstva
- Otopina bijelog octa – sadrži octenu kiselinu koja može usporiti rast bakterija na govedini, piletini i pačetini.
- Sok od limuna ili limete – često se koristi u karipskoj kuhinji i daje mesu svjež miris.
- Natrij-hidroksid (NaOH) – koristi se u prehrambenoj industriji za uklanjanje bakterija, ali nije namijenjen za kućnu upotrebu.
Ipak, i dalje nije dokazano da ova sredstva uništavaju viruse, stoga je jedina pouzdana metoda da meso bude sigurno – temeljita toplinska obrada.
Pravila sigurnog rukovanja hranom
Najbolji način da zaštitite sebe i ukućane jest pridržavati se osnovnih higijenskih pravila:
- Perite ruke i površine – najmanje 20 sekundi toplom vodom i sapunom.
- Razdvajajte sirove i gotove namirnice – kako bi se spriječila unakrsna kontaminacija.
- Dobro toplinski obradite meso – svaka vrsta ima preporučenu unutarnju temperaturu za sigurnu konzumaciju.
- Odmah spremite u hladnjak – meso treba brzo ohladiti i pravilno odmrzavati (u hladnjaku, hladnoj vodi ili mikrovalnoj pećnici).
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare