Kako spriječiti širenje salmonele? Novo istraživanje preporuča – sok od rajčice

Lifestyle 01. velj 202406:41 0 komentara
Pexels

Nova studija pokazala je da rajčice mogu pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija u crijevima.

Istraživački tim je bio zainteresiran za salmonelu, rod crijevnih bakterija koje napadaju crijeva i često uzrokuju trovanje hranom.

Konkretno, tim se usredotočio na jedan tifusni serotip salmonele, Salmonella enterica typhi, koja živi samo kod ljudi i uzrokuje tifusnu groznicu kada uđe u krvotok iz crijeva i proširi se tijelom, prenosi Science Alert.

Poput drugih patogena koji se prenose hranom, pravilno rukovanje hranom i skladištenje zajedno s pristupom antibioticima mogu pomoći ljudima da izbjegnu trovanje hranom salmonelom.

Međutim, trbušni tifus ostaje veliki javnozdravstveni problem u mnogim dijelovima svijeta gdje ljudi nemaju pristup čistoj vodi, sanitarnim uvjetima ili cjepivima protiv tifusa.

Prenosi se s osobe na osobu putem kontaminirane hrane i vode, a najveću opasnost predstavlja za djecu.

“Naš glavni cilj u ovoj studiji bio je saznati mogu li rajčica i sok od rajčice ubiti crijevne patogene, uključujući Salmonellu Typhi, i ako mogu, koja svojstva imaju zbog kojih djeluju”, objašnjava jedan od znanstvenika iz tima.

Laboratorijski uzgojene kulture Salmonelle Typhi izložene svježem soku od rajčice ubijene su u roku od 24 sata,

Imajući na umu da su ovo samo pokusi na stanicama, rezultati studije nisu razlog da se sok od rajčice guta na galone. Umjesto toga, studija naglašava javnozdravstvene poruke koje potiču ljude da jedu rajčice kao dio uravnotežene prehrane koja uključuje mnogo drugog voća i povrća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!