Kako prepoznati pokvareno jaje? Postoji nekoliko trikova

Lifestyle 06. kol 202222:24 0 komentara
Jakub Kapusnak on Unsplash / Ilustracija

Ako često kuhate, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste razbili jaje u zdjelu s drugim sastojcima, ali je jaje bilo pokvareno i morali ste sve skupa baciti u smeće. Nažalost, kada su u pitanju jaja, nije uvijek jednostavno odrediti koliko su svježa jer zaštitna neprozirna ljuska skriva stvarno stanje bjelanjka i žumanjka.

Kako prepoznati jesu li jaja loša

Sve kutije i pakiranja za jaja koja se prodaju u Hrvatskoj moraju imati istaknut datum do kada ih je najbolje upotrijebiti. Kao rok se uzima razdoblje od šest tjedana nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način za provjeru jesu li jaja još uvijek dobra za jelo.

PROČITAJTE JOŠ

Što ako nema istaknutog roka trajanja?

Ako nemate istaknut rok trajanja, ponekad je moguće odrediti je li jaje pokvareno mirisanjem. Jaja ne bi trebala imati nikakav poseban miris, ali ako osjetite lagani miris sumpora, nešto nije u redu. Ukoliko niste sigurni, razbijte jaje na čisti tanjur kako biste ga dobro pomirisali. Ako ima oštar miris, bacite ga i temeljito operite tanjur.

Svježe jaje mora imati jarko žuti ili narančasti žumanjak i gust bjelanjak. Ako je jaje pokvareno, žumanjak će biti bljeđi, a bjelanjak tekuć. Čišća, ali i zabavnija metoda je test plutanja.

Ovo nije mit – svježa jaja će potonuti, a pokvarena plutati na vrhu

Jednostavno napunite zdjelicu hladnom vodom iz slavine i stavite u nju jaja. Ako potonu na dno i prevale se na jednu stranu, svježa su i dobra za jelo. Pokvareno će jaje plutati jer se u njemu tijekom vremena nakupilo zraka. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti, piše Index.

Što je s pohranjivanjem tvrdo kuhanih jaja?

Druga je priča kada su u pitanju tvrdo kuhana jaja. Ona imaju daleko kraći rok trajanja od sirovih jer je proces kuhanja uklonio zaštitni vanjski sloj ljuske i učinio ih propusnijim i osjetljivijim na bakterije i druge zagađivače. Tvrdo kuhana jaja u hladnjaku mogu stajati do tjedan dana ako su ostala u ljusci ili oko pet dana ako su oguljena. Pazite da jaja stavite u hladnjak unutar dva sata od kuhanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!