Najjednostavniji recept za slastičarsku kremu od vanilije: Trebate paziti na samo jednu stvar

author
N1 Hrvatska
21. velj. 2025. 18:57
kremasti voćni kolač s marelicama
Shutterstock | Shutterstock

Slastičarska krema od vanilije vrlo je cijenjena u svijetu slastica, a sve češće se koristi i kao punjenje za krafne. Osim toga, može se koristiti i za punjenje palačinki. Njena priprema je jednostavna, ali zahtjeva pažnju u četiri važna koraka.

Krema od vanilije, odnosno slastičarska krema, jedna je od najčešće korištenih u svijetu slastica.
Zbog svoje bogate i kremaste teksture te blagog, ali aromatičnog okusa izvrsno se prilagođava mnogobrojnim desertima poput eklera, pavlove torte, kremšnita, raznih tartova, a sve češće se koristi i kao punjenje u krafnama koje su posebno popularne tijekom veljače.

Recept za kremu od vanilije je vrlo jednostavan, ali kako bi ona bila idealne teksture i okusa, potrebno je pripaziti na nekoliko stvari.

Kako napraviti dobru slastičarsku kremu?


Kod izrade slastičarske kreme od vanilije, potrebno je pripaziti na četiri važne točke, a to su:

1. Pravilno temperiranje jaja


Jaja se ne smiju dodavati izravno u vruće mlijeko jer će se zgrušati. Umjesto toga se, u prethodno umućena jaja sa šećerom, dodaje malo po malo vrućeg mlijeka te se dobivena smjesa potom ulijeva u preostalo mlijeko.

2. Kontinuirano miješanje


Kada se u vruće mlijeko ulije mješavina jaja i šećera, potrebno ju je neprestano miješati pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice.

3. Kontrolirana temperatura


Nakon što mlijeko zavrije, temperaturu je potrebno prilično smanjiti kako se krema ne bi naglo skuhala. Ovdje također onda postoji opasnost od grudica koje nitko ne želi.

4. Vrijeme kuhanja


Kremu je potrebno kuhati dok ne postane gusta, ali ipak treba zadržati kremastu teksturu. Ako se predugo kuha, postat će previše gusta i neupotrebljiva.

Recept za slastičarsku kremu od vanilije


Sastojci:

- 470 ml mlijeka

- 1 mahuna vanilije

- 115 g šećera

- 30 g kukuruznog škroba

- 4 žumanjka

- prstohvat soli

- 30 g maslaca

Postupak:

U loncu pomiješajte mlijeko i ostruganu unutrašnjost mahune vanilije i zagrijte do vrenja pa ugasite vatru.
Potom, u drugoj posudi pomiješajte šećer, škrob i sol pa dodajte žumanjke i pjenjačom ili mikserom mutite oko jedne minute, odnosno dok ne dobijete glatku, prozračnu, svjetlo žutu smjesu.

Dobivenoj smjesi dodajte oko decilitar mlijeka s vanilijom, pomiješajte dok se sve ne sjedini. Mlijeko vratite na štednjak da se ponovno ugrije pa polagano, konstantno miješajući, ulijevajte smjesu sa žumanjcima. Nastavite miješati na laganoj vatri, otprilike pet minuta, odnosno dok se smjesa ne počne zgušnjavati.

Kada se smjesa zgusnula, miješajte još oko jedne minute pa ugasite vatru i maknite sa štednjaka.

Dok je krema još vruća u nju pjenjačom umutite maslac narezan na tanke ploške. Kremu ostavite da se ohladi, a kako bi spriječili da se isuši na vrhu, pokrijte ju prozirnom folijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama