FOTO / Svaki dan jedu isti ručak i najstarija su obitelj na svijetu

ETTORE LOI / AFP / Profimedia

Dug život oduvijek je privlačio čovječanstvo. Kroz povijest su postojale razne teorije i vjerovanja o tome kako doživjeti što dublju starost. Obitelj sa Sardinije očito je pronašla pravi recept, barem za sebe.

Želja svake osobe je živjeti dug i ispunjen život. Možda bismo inspiraciju mogli pronaći u najstarijoj obitelji na svijetu koja je očito uspjela nadmudriti vrijeme.

U potrazi za tajnom dugog i zdravog života mnogi ljudi posežu za navikama stanovnika takozvanih plavih zona. To su geografska područja u kojima se čini da ljudi žive duže i zdravije u usporedbi s drugim dijelovima svijeta. Znanstvenici proučavaju te zajednice i njihove navike kako bi bolje razumjeli faktore koji utječu na dugovječnost i zdravlje.

Jedan od njih je znanstvenik Dan Buettner koji već godinama proučava navike ljudi u plavim zonama. U nedavnoj objavi na Instagramu podijelio je što najdugovječnija obitelj na svijetu jede svaki dan.

Obitelj Melis sa Sardinije u Italiji drži svjetski rekord u dugovječnosti. Godine 2012. postavili su svjetski rekord kao obitelj s najvišom ukupnom dobi. Devetero braće i sestara imaju ukupno 861 godinu. Najstariji član obitelji ima 109 godina, piše Ladbible.

ETTORE LOI / AFP

Koja je tajna njihove dugovječosti?

A tajna njihove dugovječnosti? Svaki dan jedu isti ručak – minestrone juhu od tri vrste mahunarki (slanutak, pinto grah i bijeli grah), kruh od dizanog tijesta, a uz to popiju čašu crnog vina.

“Ljudi koji žive najduže i najzdravije jedu pola šalice do šalice graha svaki dan. Osim toga, minestrone je bogata povrćem što uvelike pridonosi dugovječnosti”, rekla je nutricionistica Samantha Cassetty za Today.com.

“Istraživanja pokazuju da redovito uključivanje 30 različitih biljnih namirnica tjedno može pozitivno utjecati na obilje bakterija u crijevima”, rekla je i dodala da “crijeva reguliraju krvni tlak i kolesterol, upale, raspoloženje, tjelesnu težinu i apsorpciju hranjivih tvari pa je vjerojatnije da ćete živjeti dulje i zdravije ako imate zdrava crijeva.”

Zašto je ručak obitelji Melis tako zdrav?

Pinto grah je bogat izvor hranjivih tvari, proteina i vlakana i ne sadrži kolesterol. Isto vrijedi i za slanutak.

Bijeli grah ima malo kalorija i visok sadržaj hranjivih tvari. Sadrži proteine ​​i vlakna pa ćete unatoč minimalnom broju kalorija biti siti.

Kruh s kiselim tijestom je vrsta kruha koja se od običnog kruha razlikuje po dodatku kiselog tijesta koje sadrži bakterije mliječne kiseline. Ova vrsta kruha popularna je zbog svog jedinstvenog okusa, teksture i mnogih zdravstvenih dobrobiti povezanih s bakterijama koje se razvijaju tijekom dizanja tijesta.

Lakša probava: Kruh s kiselim tijestom lakše je probavljiv u usporedbi s običnim kruhom. Fermentacijom se smanjuje sadržaj glutena, što može pomoći onima koji su osjetljivi na gluten ili imaju probavne probleme.

Povećana nutritivna vrijednost: Fermentacija povećava bioraspoloživost hranjivih tvari poput vitamina i minerala. Kruh od kiselog tijesta bogat je izvor vitamina B, fosfora, magnezija i cinka.

Regulacija šećera u krvi: Kruh od kiselog tijesta ima niži glikemijski indeks u usporedbi s tradicionalnim vrstama kruha, što može pomoći regulaciji razine šećera u krvi.

Potpora crijevnoj mikroflori: Bakterije mliječne kiseline u kruhu s kiselim tijestom mogu podržati crijevnu mikrofloru i poboljšati probavu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.