Izraelskoj oporbi curi vrijeme za formiranje koalicije za rušenje Netanyahua

Svijet 02. lip 202111:08
Izvor: JACK GUEZ / AFP

Izraelski političari koji pokušavaju srušiti s vlasti dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanyahua, imaju vremena do ponoći u srijedu kako bi formirali svoju koaliciju "promjene", sastavljenu od žestokih ideoloških rivala.

Do kraja dana istječe rok za formiranje koalicije koja bi okončala 12-godišnju vladavinu najdugovječnijeg izraelskog premijera.

Koaliciju bi trebao predvoditi bivši televizijski novinar Yair Lapid, sekularni centrist koji je u nedjelju postigao dogovor s tvrdolinijaškim vođom religijske nacionalističke desnice multimilijunašem Naftalijem Bennettom.

“Pregovarački timovi koalicije cijelu su noć razgovarali i postigli su napredak prema kreiranju vlade jedinstva”, poručio je priopćenjem Bennettov glasnogovornik.

Međutim, kako bi imali većinu od 61 zastupnika u Knessetu, moraju uključiti i druge lijeve i desne stranke, a potrebna će vjerojatno biti i podrška arapskih političara.

Zbog toga će unutar vlade postojati dubinske ideološke razloge po pitanju židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali i uloge religije u političkom životu.

Lapid, vođa stranke Yesh Atid, dobio je mandat za formiranje vlade od predsjednika Reuvena Rivlina, nakon što ju nije uspio sastaviti Benjamin Netanyahu, čija je stranka pojedinačno osvojila najveći broj zastupnika.

Bili su to četvrti izbori bez jasnog pobjednika u manje od dvije godine.

Lapid je navodno pristao da Bennett, čelnik stranke Yamina, bude prvi rotacijski premijer. Nakon dvije godine Bennetta bi zamijenio Lapid.

‘Viši cilj’

Najnovije izraelsko političko previranje pojačava neprilike za Netanyahua, kojemu se sudi zbog kaznenih prijava za pronevjeru, primanje mita i zloupotrebu ovlasti, što on odbacuje.

Ako izgubi mjesto premijera neće moći promijeniti zakon kako bi dobio imunitet te će izgubiti kontrolu nad određenim imenovanjima unutar ministarstva pravosuđa.

Netanyahu, koji je tri godine bio premijer i u 90-ima, upozorio je u nedjelju da je “ljevičarska vlada opasna za državu Izrael”.

Vođa desnog Likuda ima reputaciju spretnog političkog operativca i pokušava formirati novi savez. Odvjetnici Netanyahuova Likuda pokušali su spriječiti koaliciju problematiziranjem Bennettovog prava da bude prvi rotacijski premijer, uzimajući u obzir da je Lapid dobio mandat za sastavljanje vlade.

Međutim, pravni savjeti izraelskog predsjednika odbacili su takav prigovor.

Drugi protivnici koalicije su pak optužili Bennetta i njegove desne političke partnere za izdaju birača.

Glasnogovornici i Lapida i Bennetta potvrdili su za AFP kako su njih dvojica dobili dodatnu zaštitu.

Lapid je u ponedjeljak kazao kako još uvijek postoje prijepori, koje je potrebno prebroditi za izgradnju koalicije, ali je dodao: “Ovo je naš prvi test kako bi vidjeli možemo li pronaći pametne kompromise u narednim danima da bi postigli viši cilj”.

Kako bi izgradio blok protiv Netanyahua, Lapid mora sklopiti pojedinačne sporazume s čak sedam stranaka, čiji zastupnici potom u parlamentu moraju potvrditi koaliciju.

Među tim strankama su desna stranka Nova nada, bivšeg Netanyahuova saveznika Gideona Saara, sekularno nacionalistička stranka Yisrael Beitenu bivšeg ministra obrane Avigdora Liebermana, koja se zalaže za izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj Obali.

Centristička stranka Plavo bijeli ministra obrane Bennyja Gantza, povijesno snažna Laburistička stranka i lijevi Meretz, također bi se priključili koaliciji.

Podrška izraelskih Arapa?

Ako sve navedene stranke pristanu dati podršku Lapidu, potrebna su još četiri zastupnika u Knessetu. Lapid pritom računa na stranke izraelskih Arapa, koje još nisu formalno obznanile svoju poziciju.

Mansur Abas, čelnik islamističke stranke Raam, koja ima četiri zastupnika, načelno je izrazio otvorenost svakom dogovoru koji bi poboljšao životne uvjete arapske manjine koja čini oko 20 posto stanovništva Izraela.

Politički analitičar Afif Abu Much kazao je u utorak da Abas ne želi ministarsku poziciju, ali želi biti čelnik dvaju parlamentarnih odbora te želi upravljati proračunom za arapske zajednice.

Također želi poništiti zakon kojim su pojačane kazne za ilegalnu gradnju, čime su nadproporcionalno pogođeni Arapi.

Politolog Jonathan Rynhold upozorava da ne treba još otpisati Netanyahua koji “daleko najbolje zna s kartama”.

Ako Lapid ne uspije formirati većinu, a zastupnici se ne usuglase o novom kandidatu za premijera, Izraelci će ponovno na izbore.

Abas je rekao novinarima u utorak kako se čini da pregovori idu “u dobrom smjeru”.

Ipak, “dok se ne postigne dogovor, ništa nije gotovo”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar