Netanyahu: Uništena zgrada u pojasu Gaze sasvim legitimna meta

Svijet 16. svi 202120:55
Izvor: JACK GUEZ / AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je u nedjelju kritike zbog ciljanja zgrade s uredima stranih medija u Gazi rekavši da je to bila sasvim legitimna meta jer se u njoj skrivao Hamas, koji je, potcijenio odgovor hebrejske države.

“U zgradi je bio smješten obavještajni ured palestinske terorističke organizacije Hamas koji planira i organizira terorističke napade na izraelske civile”, rekao je Netanyahu u nedjelju američkoj televiziji CBS.

Zgrada je bila “sasvim legitimna meta”, ustvrdio je Netanyahu.

“Izrael je upozorio prisutne u zgradi prije pokretanja napada”, rekao je i naglasio “Ciljamo na terorističku organizaciju koja pak cilja naše civile i skriva se iza njih, koristeći ih kao živi štit” .

Toranj al-Jala, u kojem su, između ostalih, bili uredi američke novinske agencije Associated Press (AP) i katarske televizijske stanice Al Jazeera, uništen je napadom izraelskog zrakoplovstva u subotu.

Udruga stranog tiska (FPA) u Izraelu i na palestinskim teritorijima ranije je dovodila u pitanje izraelsku predanost slobodnom tisku nakon uništenja zgrade.

“Primjećujemo da Izrael nije predočio nijedan dokaz u prilog svojoj tvrdnji da je Hamas koristio zgradu za planiranje napada”, navodi se u pismu udruge.

Udruga FPA ima 480 članova koji rade za međunarodne medije i  “zatražila je sastanak s izraelskim dužnosnicima zbog incidenta”.

Napad je osudila i Europska udruga novinski agencija (EANA), a međunarodna nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) također je osudila napad na zgradu.

Napad  “nije opravdan bez obzira koristi li ga Hamas ili ne”, rekao je izvršni direktor RSF-a Christian Mihr te napisao na Twitteru “Proglašavanje ureda za medije ciljem za sukobe i nemire ratni je zločin”.

Izraelska vojska – Hamas loše procijenio obim izraelskog odgovora

Islamistički pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, “nije dobro izračunao obim” izraelskog odgovora kada je krenuo ovaj tjedan ispaljivati rakete na izraelski teritorij, rekao je zapovjednik izraelske vojske nakon sastanka s premijerom i obavještajnim službama u Tel Avivu.

“Mi djelujemo s osjećam pravde, s osjećajem da ono što radimo da je ispravno, da trebamo zaštiti građane Izraela”, rekao je zapovjednik vojske Aviv Kohavi.

Izjavu je Kohavi dao nakon sastanka s tehničkim premijerom Netanyhuom, s ministrom obrane Bennyjem Gantzom i šefovima unutarnje obavještajne službe Shin Beth, odnosno Mosada, vanjske obavještajne službe

Netanyahu je ponovio da će operacija izraelske vojske “potrajati”.

“Nijedan terorist nije na sigurnom (…) nastavit ćemo raditi koliko bude potrebno da vratimo mir i sigurnost građanima Izraela. Za to će trebati vremena”, opetovao je Netanyahu.

“Cilj je operacije vratiti dugoročni mir, ojačati umjerene snage u regiji i oduzeti Hamasu strateške kapacitete”, rekao je ministar Gantz.

Benny Gantz bio je vojni zapovjednik tijekom rata u Gazi 2014.

Od ponedjeljka palestinske oružane skupine predvođene Hamasom ispalile su oko 3000 raketa iz pojasa Gaze na izraelski teritorij, a najveći dio njih pao je na Gazu ili ga je presreo izraelski proturaketni štit “Željezna kupola”.

To je dosad najžešći ritam ispaljivanja raketa na Izrael, objavila je u nedjelju izraelska vojska. Ona procjenjuje da Palestinci u Gazi imaju oko 15.000 raketa u arsenalu.

Udari su usmrtili deset ljudi na izraelskoj strani i najmanje 192 na palestinskoj, među kojima 58 djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar