Film Zrinka Ogreste na ovogodišnjem Berlinaleu

Vijesti 08. velj 201619:19 > 19:23
N1

Film Zrinka Ogreste "S one strane" jedini je hrvatski film na ovogodišnjem Berlinaleu. Doznajemo zašto je strogu selekciju prestižne nagrade očarao ženski triler u hrvatskoj produkciji.

Hrvatska premijera dramatičnog trilera S one strane tek je za mjesec dana, a ona međunarodna bit će uskoro na Berlinaleu, gdje je nominiran u programu Panorama. ‘Bila bi demagogija da čovjek ide na tako veliki festival i kaže da ništa ne očekuje. Ja idem i očekujem, a to što očekujem je da film bude prepoznat. Dakle, on se bavi specifičnom tematikom i tiče se svih jer je ljudska’, kazao je redatelj Zrinko Ogresta.

Riječ je o filmu redatelja Zrinka Ogreste, prema zajedničkom scenariju s Matom Matišićem. Glavni lik tumači Ksenija Marinković. ‘Vrlo jaki u dubokom psihološkom profiliranju, ali svaki na potpuno drukčiji način i to mi se već učinilo kao vrlo interesantna kombinacija. I kad sam pročitala scenarij, shvatila sam da je to uloga kakvu jednom u životu možeš poželjeti’, kazala je Marinković.

Film kombinira žanrove napetog trilera i drame kroz prizmu žene. Bijeg, Zagreb, djeca i jedna velika tajna glavni su motivi filma. ‘Cijela priča i sve je rađeno iz njezina stajališta i sve u filmu vidimo preko nje’, kazao je Ogresta.

Obrađen je i sociološki efekt hrvatskog društva prema kojemu je uvriježeno da žena drži tri kuta doma. ‘Prilično se vidi. Vidi se i koliki je problem zarađivati novce, kako je odgajati djecu i biti sama i boriti se za život. Dosta se stvari vidi’, kazala je Marinković.

U posljednje dvije godine Hrvatska kinematografija doživjela je procvat na filmskim festivalima. Od Cannesa, Europskog Oscara Toronta pa do Venecije. ‘Mi nismo prepotentni kad kažemo da smo svjetski vidljiva kinematografija’, kazao je Hrvoje Hribar, direktor HAVC-a. Berlinale počinje 11. veljače, a domaću publiku premijera očekuje 8. ožujka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.