Žarko Puhovski: Još nije vrijeme za vladu u sjeni

Vijesti 05. ožu 201608:40 > 08:48
Patrik Macek/PIXSELL

Umjesto obećanih reformi i vlade stručnjaka dobili smo ministre koji javno priznaju da nemaju pojma o osnovama upravljanja državom i državnim proračunom pa se nameće pitanje je li trenutačna situacija zrela za uvođenje anglosaksonskog modela vlade u sjeni.

Riječ je o modelu prema kojem oporba formira vladu u sjeni, podijeli ministarska mjesta u sjeni i proučava poteze aktualnih ministara te javno ih komentira kako bi građani mogli zaključiti tko je bolji.

Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je za tportal kako još nije sazrelo vrijeme za vladu u sjeni, iako je takvo što po njegovu mišljenju logično. On, naime, smatra kako postoje dva ključna razloga kako nije vrijeme za osnivanje vlade u sjeni, a to su predstojeći unutarstranački izbori u SDP-u za predsjednika stranke te kako se još uvijek ne zna hoće li sadašnja Vlada prijeći prag i preživjeti proračun.

“Prema najnovijim istraživanjima rejting Mosta u javnosti i kod birača je vrlo loš, prilično su razočarani njihovim djelovanjem nakon formiranja krnje Vlade, iako građanima čini uslugu kada sprečava HDZ pri donošenju štetnih odluka. Dođe li uskoro do novih izbora, biračko će tijelo, ipak, najvjerojatnije kazniti Most jer nema nikakvu političku viziju, no čini se kako će ipak, bez obzira na sve, preživjeti jer će se sakupiti većina za budžet”, mišljenja je Puhovski, podsjetivši kako su novi izbori mogući samo ukoliko se ne skupi većina za proračun.

Puhovski je također mišljenja kako sve počiva na HDZ-u i Mostu, odnosno Domoljubnoj koaliciji koji su glavni igrači u ovoj, kako kaže, političkoj igri.

Govoreći o političkoj igri, Puhovski podsjeća kako nemamo funkcionalnu Vladu, iako su na ključnim mjestima Vlade već imenovani ljudi.

“Ova je Vlada nesposobna, no naglašavam kako zapravo nije u stanju biti nesposobna jer još nije oformila svoj tim i počela funkcionirati. Trenutačna je Vlada, naime, rastrgana različitim političkim i svjetonazorskim pitanjima, a istovremeno ta ima ogromnu želju ostati na vlasti”, mišljenja je Puhovski.

Upitan za dugoročne prognoze funkcioniranja Vlade ukoliko se usvoji proračun, Puhovski zaključuje kako nije previše optimističan jer smatra kako ova Vlada nije ozbiljna politička opcija jer je ona, kako je u više navrata istaknuo, ‘vašar sukoba interesa’ u kojem se u trokutu pojavljuju tri temeljna sukobljena interesa; lokalistički, neretvanski interes, onaj ideološki desničarski te interes Agrokora.

Institucija vlade u sjeni, preciznije kabinet u sjeni, u najširem smislu označava skupinu oporbenih političara koji su u manjoj ili većoj mjeri formalno okupljeni kako bi u adekvatnom trenutku preuzeli vlast u nekoj državi. Kako to preuzimanje ne bi imalo neželjene posljedice, vlada u sjeni obično je oformljena tako da organizacijski oponaša vladu koja se naziva ‘vlada na suncu’ te da sa što manje poteškoća osigura kontinuitet rada državne uprave u prijelaznom periodu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.