Marić 'bocnuo' Most: Reforma je prestručna za populizam

Vijesti 10. stu 201612:57 > 12:58
Robert Anic/PIXSELL

Ministar financija Vlade premijera Andreja Plenkovića Zdravko Marić obratio se u četvrtak novinarima, i objašnjavao poreznu reformu, te najavio njezine očekivane efekte. Rekao je da je Hrvatska i jedinstvena po načinu na koji će je provoditi.

OVDJE možete pročitati što je sve rekao.

Upitan je tada, među ostalim, o amandmanu koji je Most podnio na prijedlog Vlade. O tome više čitajte OVDJE. HDZ je u konačnici ‘popustio’. Dogovoreno je da će ostati 5 posto, kada su u pitanju osnovne namirnice (kruh, mlijeko, ortopedska pomagala…), a za posluživanje hrane i pića u turizmu ostaje na 13 posto, dok za ostale turističke usluge raste na 25 posto.

Božo Petrov izjavio je u četvrtak kako su se partneri u Vladi usuglasili kako će se poreznom reformom cijena električne energije smanjiti, cijene proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka i lijekova ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto, ista razina PDV-a ostaje za hotele i iznajmljivače no PDV će se dići kafićima i restoranima na 25 posto.

Marić je kazao da Most ima pravo na amandman, ali da je porezna reforma preozbiljan, presutračn posao da bi se na nju gledalo kroz “populističke principe”.

Kaže da je porezna reforma preozbiljan i veliki zahvat, stručni posao, da bi ga promatrao u nekakvim “populističkim i demagoškim principima”.

Rekao je da je moguće da će Most podnijeti još neke amandamne, ali što se tiče cjelokupnog paketa – “to je to”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.