Mršić: Nisam uhljeb, imam rezultate i ne očekujem smjenu

Vijesti 19. velj 201711:56 > 12:06
N1

U utorak se održava skupština Podravke na kojoj će biti odabran novi Nadzorni odbor koji će odlučivati o sudbini aktualne uprave. Gost intervjua tjedna bio je predsjednik uprave Podravke, Zvonimir Mršić.

Hoćete li biti šef uprave i sljedeće nedjelje?

“To će odlučiti NO tijekom sljedećeg tjedna.”

NO će vjerojatno doživjeti promjene, ući će neki vladini “izabranici”, priča se da će Vas smijeniti.

“Moguće da imate insajderske informacije, meni nitko nije rekao. Promijenili smo u Podravci korporativni način upravljanja. Očekujem da novi NO, koji će pretpostavljam biti dopunjen, na skupštini dioničara u utorak radi u interesu kompanije.”

Imate informacije kako će izgledati taj odbor. Koliko će predstavnika država imati?

“Ono što su prijedlozi je da se traži opoziv dva člana NO-a i da se predloži imenovanje četvero novih članova. to je ono što je službeni prijedlgo i s tim se ide na skupštinu.”

Predstavnici vlade bi imali većinu?

“Mi smo u Hrvatskoj u ranoj fazi dioničarstva. Svaki član NO-a mora prvenstveno misliti na kompaniju i skrbiti za dioničare. U ovom slučaju vlada predlaže ta četiri člana. Loše bi bilo kada bi se ponašali kao delegati ili predstavnici samo jedne dioničarske strukture.

Moj mandat ističe 23. u ponoć. NO će donijeti odluku o tome za koga misli da treba voditi Podravku u sljedećem periodu. Želim da se odluke jedino vodi u korist Podravke.”

Koja su Vaša očekivanja?

“Ne ja osobno, nego moj tim se kandidira sa takvo što. Napravilo smo puno u pet godina. Žalosti me da se proteklih mjesec dana ne govori o rezultatima, nego se govori o ovome i onome, pokušava se nekoga diskreditirati. Ako ja moram otići po političkoj liniji imenovanje nove uprave će isto biti po toj liniji. Čemu onda rezultat? Gdje je kraj? Volio bih da se raspravlja o rezultatima mog tima i koji je plan, što nudimo i koja je naša vizija. Mi govorimo je li se došlo politikom ili nije, je li uhljeb ili nije… Nitko ne govori o rezultatima i o tome što želimo. Od 1993. kada je Podravka postala dioničko društvo, najboljih je ovih pet godina. Podravka je napravila najveće poboljšanje efikasnosti poslovanja u posljednjih pet godina što se tiče velikih poduzeća u Hrvatskoj. Rast prihoda od prodaje je pet posto godišnje. Rast neto profita je oko 14 posto prosječno.”

Znači da može i uhljeb napraviti dobar posao?

“Ja stvarno mislim da nisam uhljeb. 1990. sam došao u Podravku raditi i bio sam do 1998. kada sam potražio neke druge poslovne izazove. Imao sam poriv pomoći lokalnoj zajednici i mislim da sam ostavio pečat kao gradonačelnik Koprivnice. To je grad koji nema prirez, ima namjanje cijene komunalnih usluga, grad koji je sagradio pasivne kuće, ima najbolju kvalitetu život… 2003. sam razgovarao s NO-om da se vratim u Podravku pa onda i 2009., a u 2011. su se za to stvorili uvjeti. NO je pokazao povjerenje mom timu i meni i mislim dasmo to i opravdali.”

Došli ste odmah nakon afere Spice. Kolike su bile posljedice?

“Imamo nekoliko aspekata. Financijske posljedice su u tom su trenutku već bile nekako stabilizirane. Problem je bila tržišna pozicija jer se Podravka nekoliko godina bavila sama sobom i kad se spminjala nije bilo u pozitivnom kontekstu. Danas veliki broj građana Hrvatske dijeli uspjeh s nama, osjećaju da je to nešto pozitivno, da smo pokazali da se u Hrvatskoj može uspjetipozitivno. danas je. Veliki broj građana hrvatske dijeli taj uspjeh snama, osjećaju da je to nešto pozitivno, da smo pokazali da se u hrvatskoj može uspjeti. Mi smo danas trendseter i to ne samo na hrvatskom tržištu. Iskoračili smo na nova tržišta. Otvorili smo tvornicu u Tanzaniji, otvorili poduzeće u Dubaiju, podružnicu u Kini… Ne postoji nijedna druga hrvatska kompanija koja ima toliko internacionalnog trgovanja.”

I oni koji vas kritiziraju teško vam žele osporiti poslovne rezultate. Sama vrijednost državnod udjela je narasla tristotinjak milijuna kuna. Ali država ima velik utjecaj na poslovanje, politika imenuje uprave. Kako je to moguće sa samo 25 posto dionica?

“Ne mogu se složiti da se postavljaju politički. Niti da sam ja postavljen politički. NO je postavio upravu u kojoj nitko osim mene nije član stranke, a i ja sam zapravo povratnik. 80 posto mog ukupnog staža je tamo. Ja nisam došao iz politike, samo sam se vratio u Podravku. Pokrenuli smo projekt Shape your future – zaposlili 130 mladih, obrazovanih ljudi, rekli mladima da nam se pridruže i da ostvare svoju globalnu ambiciju s Podravkom. Želimo pokazati da se u Hrvatskoj može uspjeti. Postavljam pitanje, što bi vlasnik kojem je uprava isporučila dvostruku vrijednost nakon pet godina?”

Država bi postavila svog čovjeka. Tako to ide u Hrvatskoj.

“Ja govorim o vlasniku, odnosno dioničarima. Svima. Ja sam predsjednik uprave tvrtke i ovo je hrvatska vlada. Moj tim mora zastupati interese Podrakve, a Vlada mora interese Hrvatske.”

Tako piše u udžebniku, politika je nešto drugačije.

“Nisam neko vrijeme u politici, ostat ću na ovom segmentu. Imamo državu, mirovinske fondove, male dioničare, radnike kao diničare… Svi oni moraju imati jednako pravo i mora se djelovati u interesu kompanije. Očekujem da predstavnici države na NO-u donesu odluke u interesu kompanije. Dozvoljavam da je njihovo mišljenje bude nešto drugo od onoga što mi nudimo. Pitanje je što želimo s Podravkom. Govorim da će smjer koji će se odrediti biti i smjer kojim će ići Hrvatska. Imamo najbolju kompaniju, pokazali smo da se s državnim vlasništvom može upravljati. Ova kompanija je donijela 600 do 700 milijuna kuna za mirovine hrvatskih umirovljenika.”

Imati iskustva “mirovincima”. Kako oni postupaju kad je riječ o mirovinama? Vode li se političkim nalozima?

“U pet godina u NO-u njihov predstavnik je zastupao interese kompanije. Po rezultatima se vidi da smo dobro činili, udvostručili smo vrijednost kompanije. Uvjeravam vas doista da je ono što smo radili pet godina najbolji primjer korporativne prakse u Hrvatskoj. Ne mogu reći kako oni donose odluke u fondovima, ono što smo donosili u Podravki ima rezultate. Dioničari imaju potpuno, legitimno pravo odrediti smjer i odrediti upravu. Ako se odluče nastaviti sadašnji smjer, moj tim stoji na raspolaganju. Ako NO smatra da mora biti drugačije donijet će drugu odluku.”

Zanimljiva je Vaša svojevrsna preporuka da se, ako država razmišlja o prodaji udjela, ide na narodnu dionicu.

“Prije svega ja tu preporuku nisam dao kao predsjednik uprave, nego kao građanin Hrvatske. U Hrvatskoj imate situaciju da se govori da bi cijena narasla ako država izađe, neki žele kupiti samo ako država izađe… Onda mislim da je fer da država omogući da svi igrađani imaju korist od toga.”

Emil Tedeschi rekao je da Vaše izjave siju strah od preuzimanja od Atlantic grupe. Što bi tu bilo loše?

“Ja nisam vidio nikakav prijedlog. Da sam vidio, vjerojatno bih ga odbio. Moj stav je da Podravka mora biti samostalna, a ne podružnica bilo čega, posebno ne kompanije koja je manje internacionalizirana od Podravke. Ovo je pitanje želi li država biti vlasnik i pokazati da može biti efikasna, želimo li poticati radničko dioničarstvo ili ne.”

Što bi bilo loše u ulasku strateškog partnera?

“Prije svega, Podravka je strateški partner. Odrekli smo se neprofitabilnog kapitala, prošli restrukturiranje. Sada smo u poziciji da kupujemo i rastemo. Imamo zaduženost koja je najniža, imamo kapacitet podizati dug radi akvizicija, imamo vlasničku strukturu koja je voljna to podržati, generiramo nešto keša.. Želimo se u sljedećih pet godina udvostručiti. Nama ne treba netko da nam da kapital jer ga imamo ili ga možemo daleko jeftinije osigurati.”

Postoji li osobni animozitet između Vas i Tedeschog?

“Personalni odnos između dvije osobe je potpuno nerelevantan. Ja bih podsjetio sve koji žele kupiti da se dionice trguju na burzi i nisam vidio da ikome postoji zabrana da kupi ili proda. Oni koji žele ucjenjivati “ja ću kupiti samo ako drugi dioničar ode” nisu fer prema društvu. Bili smo izloženi sjajnoj kampanji kako je netko stekao prvi milijun, tada je u medijima bilo da je Tedeschi prodavao žvakaće. Moja paralela je bila da smo isto prodavali te žvakaće, ali su ciljevi bili drugačiji. On je imao cilj maksimizirati profit i to opravdavam. Podravka je imala cilj apsolutno zaštiti zaposlenost i dati ono što je u tom trenutku bio nacionalni interes.”

Slažete li se s njim ipak da država ima preveliki utjecaj na kadroviranje u Podravci?

“Država prije svega nema zlatnu dionicu. S druge strane, u posljendjih pet godina država se ponašala kao ordinarni dioničar. Niti nam je pomagala niti odmagala.”

Ako ne dobite novi mandat, imate li ambicije vratiti se u visoku politiku?

“Nisam radio nikakve rezervne opcije. Posvećen sam ovome što sam odavno radio i nadam se da ću dobiti priliku da s timom radim i dalje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.