Policija se povlači, Slovenci moraju maknuti ogradu

Vijesti 11. stu 201515:38 > 18:31
TANJUG/Jaroslav Pap

Hrvatska policija ipak neće skidati ogradu koju su Slovenci postavili na našem teritoriju, ali su nadležni obavješteni o propustu.

Prije 17 sati na slovensku granicu stigla je hrvatska policija i načelnik PU zagrebačke Goran Burušić koji je održao sastanak sa slovenskim kolegom upozorivši ga pritom da su ušli 7 četvornih čestica u hrvatski teritorij.

S obje strane granice bile su jake policijske snage, oko 50-ak slovenskih interventnih policajaca bilo je s njihove strane, a isto toliko i s naše. Nakon sastanka policijskih šefova, hrvatska interventna policija povlači se s granice. Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić prenio je zahtjeve Slovencima i ujutro se očekuje da pomaknu ogradu s našeg teritorija, javio je dnevnik.hr.

S hrvatske je strane došlo pet kombija s policijskim specijalcima s namjerom da uklone dio slovenske ograde za koju se tvrdi da je postavljena s hrvatske strane. Istovremeno, sa slovenske je strane također došlo nekoliko vozila pod rotirkama.

Slovenija tvrdi da žicom nije prešla graničnu crtu s Hrvatskom

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je u srijedu da je Hrvatska bila obaviještena o postavljanju fizičkih barijera za migrante na dijelovima granice i da se one nalaze na slovenskoj strani granične crte, a ne i na hrvatskoj kako tvrdi Hrvatska.

“Ne radi se o obilježavanju granice nego reguliranju migracijskog toka, o čemu smo obavijestili arbitražni sud i sve ostale”, kazao je također Šefic, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

“Postavljanje tehničkih zapreka odvija se isključivo na slovenskom teritoriju i ne prejudicira tijek granice”, naveli su u izjavi za javnost u uredu za informiranje slovenske vlade, dodavši da je Hrvatska o tome bila prethodno obaviještena.

U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova navode kako do sada još nisu primili notu Hrvatska u kojoj je Slovenija upozorena da je njena policija dio svoje žice kod prijelaza Harmica/Rigonci krivo postavila, prešavši dijelom na hrvatsku stranu, ali da su upoznati s upozorenjem koje je predstavnik hrvatske policije na mjestu događaja o tome dao slovenskom kolegi.

 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je večeras oštar prosvjed otpravniku poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u RH zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Republike Hrvatske. Slovenija je pozvana da u najkraćem roku istu ukloni. Riječ je o području za koje i sama slovenska strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada RH.

Slovenska interventna policija počela je micati novinare na graničnom prijelazu Harmica.

‘Samo ćemo ih upozoriti da su ušli u hrvatski teritorij i da maknu ogradu. Ukoliko to ne učine, onda ćemo prvo poslati notu, a onda i fizički maknuti ogradu’, kazao je Ostojić.

Podsjetimo, hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić smatra da je podizanje žice na slovenskoj granici prema Hrvatskoj bacanje novca i da bi učinkovitije bilo ispunjavati dogovorene obveze, u vezi s čim je najavio inicijativu za novi sastanak ministara unutarnjih poslova jer, kako je kazao, videokonferencije nisu učinkovite.

Tanjug/AP
Tanjug/AP/Darko Bandić
AFP/Str
Ilustracija
Tanjug/AP/Darko Bandić
Tanjug/AP/Darko Bandić
Tanjug/AP/Darko Bandić
Tanjug/AP/Darko Bandić
REUTERS/Antonio Bronić
REUTERS/Antonio Bronić
REUTERS/Antonio Bronić

“Podizanje žice je nepotrebno bacanje novca. Puno važnije bi bilo da naprave privremeno utočište za izbjeglice, kapaciteta kao i ovo naše, prilagođeno za zimske uvjete. Umjesto toga pokušavaju poslati signal da se granice postepeno zatvaraju, a on ima suprotan efekt tako da još više ljudi dolazi”, izjavio je ministar Ostojić na redovnoj konferenciji za novinare u tranzitnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu.