Beroš o ukidanju olakšice oko zdravstvenog osiguranja: Postalo je kontraproduktivno

Vijesti 18. lis 202414:02 1 komentar
N1

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je Vladinu odluku da ukine olakšicu poslodavcima koji do sada nisu morali plaćati zdravstveno osiguranje pri zapošljavanju osoba mlađih od 30 godina.

Beroš objašnjava kako je ta mjera je zaživjela u potpuno drugačijim okolnostima od današnjih – tada nije bilo dovoljno mladih koje b se moglo zaposliti.

“Danas je situacija u Republici Hrvatskoj potpuno drugačija. Mladih ima dovoljno i oni se zapošljavaju. Međutim, kada je riječ o toj mjeri, jedan osnovni koncept međugeneracijske solidarnosti je da mladi i zdravi izdvajaju za starije i bolesne. Ovim postupkom se taj osnovni koncept solidarnosti srušio. Stoga, smo mišljenja, na nivou vlade, da je ova mjera davala rezultate u prošlosti, a sada je manje više kontraproduktivna.

Ministar poručuje kako su mišljenja da je ta mjera išla na štetu zdravstvenog sustava.

“Ako znate da se zdravstveni sustav financira putem doprinosa, ali i izdvajanjem iz državnog proračuna, potpuno je jasno da nam je nedostajao taj kvantum novaca koji su izdvajali mlađi od 30 godina, a koji rade. Stoga nam je država na drugi način to trebala nadomjestiti određenim intervencijama.

Na račun te politike u zdravstvenom proračunu je otprilike 380 milijuna eura manje, tvrdi Beroš.

“Sad je bio plan da se sukcesivno, godina za godinu ti ugovori ne produžuju. U prvoj godini na taj bi način zdravtveni sustav dobio 80 milijuna, a nakon pet godina čak 385 milijuna više. I sukladno tome, uz ovu reorganizaciju našeg sustava, reorganizaciju bolničkog sustava, racionlaizaciju troškova, bi potreba za dodatnim državnim intervencijama direktno iz državnog proračuna bila manja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare