Epidemiologinja o majmunskim boginjama: Rizik za opću populaciju je izuzetno nizak

Vijesti 16. kol 202412:41 0 komentara
N1

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pojavu majmunskih boginja (mpox) u dijelovima Afrike javnozdravstvenom krizom od međunarodnog značaja. Posebno nakon što je 15. kolovoza zabilježen prvi slučaj na europskom tlu, u Švedskoj. Epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pojasnila je za N1 što su majmunske boginje i zašto je novi soj bolesti stigao u Europu.

“Važno je naglasiti da se radi o endemskoj bolesti koja se javlja u Kongu. Sada se pojavila nova grana virusa koja izaziva veću smrtnost i lakše se može prenositi, kaže Višekruna Vučina.

Vučina kaže da nova sorta virusa uzrokuje težu kliničku sliku no kako to ne znači da je rizik za Hrvatsku i Europsku uniju veći.

“Za Hrvatsku i EU i rizik je izuzetno mali i to treba naglasiti. Treba imati u obzir ljude koji putuju u zemlje u kojima bolest postoji kako bi se na vrijeme mogle preuzeti sve radnje i spriječiti širenje bolesti. 2022. je u Hrvatskoj je bilo oko 20 oboljelih. Većina je ljudi prolazila lakše simptome kroz dva do četiri tjedna i nismo imali prijave težih oboljenja ili smrti”, dodala je.

Što poduzeti?

“Bitna je osviještenost zdravstvenih djelatnika o potencijalnom unosu virusa koji zahtijeva brzu reakciju, ako do toga dođe. Za opću populaciju je rizik izuzetno mali i ne treba se ništa posebno poduzimati.

Putnici u ta područja će dobiti savjete da izbjegavaju bliski kontakt s lokalnim stanovništvom. Ako je to potrebno, trebaju se javiti liječniku ili nadležnom epidemiološkom službom, ako znaju da su bili u kontaktu sa zaraženim ili sumnjaju na oboljenje”, pojasnila je Vučina dodavši kako je cjepivo protiv majmunskih boginja dostupno od 2022. godine.

“Ne pozivamo opću populaciju na cijepljenje jer je rizik mali, a određene ranjive skupine se mogu cijepiti ako to žele”, pojasnila je dodavši kako je najčešći način prijenosa majmunskih boginja spolnim odnosom ili bliskim kontaktom, zbog čega bi liječnici trebali nositi adekvatnu zaštitnu opremu prilikom kontakta sa zaraženima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!