Iz Instituta Plavi svijet upozoravaju kupače: Kod otoka Krka zabilježen dupin koji pokazuje neobično ponašanje

Vijesti 03. kol 202416:41 0 komentara
Iz Instituta Plavi svijet upozoravaju kupače na dupina kod Krka.
Pixabay/ilustracija

Iz Instituta Plavi svijet upozorili su kupače na pojavu običnog kratkoljunog dupina na Krku koji pokazuje neobično ponašanje.

“Plivači, oprez! Na otoku Krku zapažen je obični kratkokljuni dupin (𝘋𝘦𝘭𝘱𝘩𝘪𝘯𝘶𝘴 𝘥𝘦𝘭𝘱𝘩𝘪𝘴) koji pokazuje neobično ponašanje – zadržava se u lukama i dopušta ljudima da mu priđu. Ovu jedinku pratimo već dvije godine i u dobrom je općem stanju. Ne pokazuje vanjske znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje.

Međutim, ova određena jedinka je samotni (solitarni) dupin, odvojena je od ostatka svoje vrste iz nepoznatih razloga. Moramo biti svjesni da intenzivna interakcija s ljudima neminovno predstavlja rizik kako za dupina, tako i za čovjeka. Dupini nam mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti – zoonoze – kao što su tuberkuloza, leptospiroza, itd. Jednako tako, ljudi tijekom bliskih interakcija mogu u populaciju dupina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog broja životinja. Stoga bi plivanje s njima, a posebice dodirivanje, trebalo svakako izbjegavati!

Dupini su strogo zaštićene životinje te je zabranjeno njihovo uznemiravanje (pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja ili proganjanja). Stoga vas pozivamo da:

– Ne pokušavate stupiti u izravan kontakt s dupinima

– Ne pokušavate dupinima nuditi hranu

– Promatrate dupine sa sigurne udaljenosti i pratite njihovo ponašanje

– Ne proganjate dupine (ne približavajte se plovilom ili plivajući)”, poručuju iz ovog Instituta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!