Ovo su najopasniji pauci u svijetu. Ima li ih u Hrvatskoj?

Vijesti 22. kol 202407:58 0 komentara
Pauk
Mark Vegera / Pexels

Violina pauk - manji je od kovanice od 2 eura, ali njegov ubod može biti itekako opasan. Čak dva slučaja smrti zabilježena su u Italiji ove godine zbog komplikacija koje su uslijedile nakon njegova ugriza.

Radio je u polju, a onda ga je nešto ubolo u nogu. Nešto za što je mislio da je obični komarac, bio je nimalo obični pauk. Talijan (23) preminuo je od komplikacija nakon što ga je ugrizao violina pauk.

“Osim crne udovice koja izaziva opću bol cijelog organizma, ovih nekoliko vrsta među kojima je i violina pauka izazivaju lokalnu bol i ne smatraju se smrtonosno opasnima”, kaže Nediljko Landeka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije za net.hr.

Nije smrtonosan, ime mu ne zvuči nimalo zlokobno, po prirodi je strašljiv, a naraste jedva pet centimetara. Ipak, zna doći do nesretnih slučajeva. U Italiji je ovo već druga smrt zabilježena ove godine. Na Siciliji je jedan policajac sjeo na stolicu u kafiću na kojoj se baš odmarao ovaj violina pauk.

“Kada je suhi ugriz, odnosno kada životinja nije ubrizgala otrov, onda sve prođe u redu. Ali kada istisne otrov, i ovisno o količini otrov onda bude raznih reakcija. Ali naravno, sve vam ovisi gdje. Koji dio tijela, koliko je velika osoba jer količina otrova se raspoređuje na kilažu”, kaže edukator u Zoološkom vrtu Tomislav Krizmanić za net.hr.

Statistika kaže da od otprilike 43 tisuće vrsta, njih manje od 30 smatra se jako opasnima, a tek jedan posto njih mogu vas ubiti. U Hrvatskoj je najopasnija crna udovica.

“Ona ima neurotoksin koji djeluje na sinapse i sveze između živaca i mišića i zato ona izaziva bolest cijelog organizma. Pacijenti koji su se žalili na ugriz crnih udovica, kojih je nekada bilo i češće, imali su takav osjećaj kao da ima netko kida meso kliještima. U Hrvatskoj nismo imali zabilježen smrtan slučaj od strane crne udovice”, ističe Landeka.

I otrovi neki drugih pauka mogu uzrokovati paralizu, ubrzan rad srca, jaku bol i otečene limfne čvorove. Takve ćete najčešće naći u Australiji, zemlji u kojoj nije pametno ostavljati prozor otvoren noću jer vam u sobu može zalutati svašta. Čak i najopasniji i jedini agresivni pauk na svijetu – australski ljevkasti pauk. Taj vas mužjak stvarno može ubiti u 15 minuta.

U Australiji dobro znaju kako se ponašati kada se nađete oči u oči s nekih od pet najopasnijih. Najopasniji je već spomenuti domaći australski ljevkasti pauk, pa ovaj pauk crvenih leđa, u top pet su se našle čak tri udovice, crvena, smeđa i crna.

“Te životinje ne naganjaju čovjeka. Do ugriza i nesretnih slučajeva dolazi kada im ljudi slučajno ugroze život. Kod njih je u pitanju samoobrana”, napominje Krizmanić

Oni se samo brane. Pa kada nam ruka slučajno zaluta u njihovo stanište, možda će vam ostaviti bolan ubod, a tko zna, možda naiđete i na onoga sa supermoćima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!