Pred nama je još jedan izazovni prometni vikend: Pripremite se za najveće gužve

Vijesti 19. srp 202422:00 0 komentara

Pred nama je još jedan izazovni prometni vikend. Onima kojima moraju na put neće biti lako, no turistički djelatnici unatoč gužvama tvrde - za sada je lošije nego lani.

Danas se putovalo bez većih poteškoća

U smjeru mora danas se putovalo bez većih poteškoća. Do 11 sati kroz naplatne postaje na Lučkom prošlo je više od 19 tisuća vozila, no većih čekanja nije bilo.

“Inače idem po staroj cesti ali danas nije takva gužva, bar tako pokazuje karta.”, rekao je vozač Dean iz Zagreba.

Vozač Branko kaže kako je super što su “dvije minute čekanja danas naspram dva sata prošli tjedan.”

Vozač Denis se pak nada kako će sve proći u redu s vraćanjem kući.

“Dobro je. Prolazno. Vraćam se kući, valjda ćemo preživjeti gužvu.”

Sutra kreću najveće gužve

Najveće gužve očekuju se sutra jer počinje udarni turistički vikend.

“Za domaće putnike svakako je savjet da se izbjegava subotnji dan za putnike prema moru i obrnuto. Petak u kasnim večernjim ili ranojutarnjim satima, svakako je puno bolja opcija. Nedjelja, veći dio prijepodneva uglavnom bude slabiji promet pa i nedjelja u jutarnjim satima svakako dobrodošla za putovanje kako u smjeru mora tako i za povratak u unutrašnjost”, savjetuje Irvin Filipović iz Informativnog centra HAK-a.

Većini je destinacija obala, pa kad se stigne na more na gužve se brzo zaboravi.

Jedan gost iz Slovačke koji ljetuje u Opatiji izjavio je kako je put vrijedio.

“Jako lijepo mjesto. Vraćam se ovdje svako dva tjedna. Ovo mi je treći put ovaj mjesec da sam ovdje. Opatija je moje najdraže mjesto”, rekao je.

Zadovoljni su gosti ali i turistički djelatnici iako je sezona krenula nešto sporije

„To smo zapravo i očekivali zbog Europskog prvenstva u nogometu a pogotovo s obzirom na to da su naši gosti najvećim udjelom iz Austrije i Njemačke”, rekla je Emma Superina iz Turističke zajednice Grada Opatije.

Gužve su se krenule stvarati i na trajektnim lukama. U splitskoj su gužve prema otocima krenule već jučer, a ovog će vikenda kroz nju proći preko 70 tisuća putnika.

“Kao i svaki vikend očekujemo uz redovite linije i dodatne linije. Već se počelo kako mi kažemo “kuhati”, jučer popodne. Nastavlja se danas, tako da svakako izvanredne linije očekujemo prema Supetru. Naravno pritisak je i iz Supetra prema Splitu”, rekla je Jelena Ivulić, koordinatorica Jadrolinije Split.

Smetaju li turistima cijene?

Gužve i visoke temperature gostima čini se ne smetaju, a cijene? Oni koji već nekoliko godina ljetuju na Jadranu itekako osjećaju porast.

“Cijene su previsoke za nas penzionere. Zato dođemo ovdje na pet dana, a ne kao prije na 10-15 dana”, rekla je umirovljenica Anne iz Francuske. Dodaje i kako ove godine rjeđe posjećuje kafiće i restorane jer je sve poskupilo.

“Očekujemo da će osmi biti malo bolji, a za sada definitivno slabije nego lani”, rekao je Martin Gašparović, konobar iz Crikvenice.

Gužve se stvaraju i u splitskoj zračnoj luci, premda iz luke kažu kako su na njih naviknuli. Ova će sezona, barem što se njih tiče, biti puno bolja od prijašnje.

“Prvih šest mjeseci zabilježili smo rast od 10-ak posto, u ovoj godini očekujemo promet od približno tri i pol milijuna putnika što je negdje četiri do pet  posto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je zamjenik direktora Zračne luke Split, Pero Bilas.

A kao i svaku godinu, ako na more krećete u najavljenom udarnom vikendu, očekujte gužve i oboružajte se strpljenjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!