Marijana Petir: Moramo se vratiti svojim kršćanskim korijenima

Vijesti 29. svi 202412:26 2 komentara

Marijana Petir, saborska zastupnica i 12. kandidatkinja na listi HDZ-a za europske izbore, gostovala je u N1 Studiju uživo. S našim Igorom Bobićem je razgovarala o izborima.

Petir je ponosna na svoj dosadašnji angažman u Europskom parlamentu. Ističe da tamo odbori imaju veliku ulogu te da je dosad izborila mnogo dobrih stvari za Hrvatsku: “Europske subvencije za zdrave obroke u školama rezultat su mojih zalaganja. Vlada je to sada nagradila i osigurala obroke za sve osnovnoškolce.”

“Podsjetit ću i na pitanje branitelja Veljka Marića kojeg je Srbija, temeljem svog zakona kojim si je uzela ovlasti malog Haaga, zatočila. Ja sam bila jedina hrvatska dužnosnica koja ga je posjetila. Veljko Marić je iz srbijanskog zatvora tada prešao u Hrvatsku”, dodala je.

Naglasila je i zakonodavno izuzeće koje je Hrvatska dobila, a rezultat je njenog amandmana: “Zahvaljujući tome, danas šumarski i drvnoprerađivački sektor funkcioniraju bez problema i ne moramo plaćati velike penale.”

Zalaganje za selo i poljoprivrednike

Predstavila je neke od svojih politika: “Ja prije svega mislim da je važno i dalje se zalagati za hrvatsko selo i naše poljoprivrednike. Zajednička poljoprivrena politika je najdugovječnija i najskuplja politika Europske unije, ali nameće i zahtjevne odredbe našim poljoprivrednicima. Oni to ne mogu ispuniti. Zalagat ću se za smanjenje administrativnog tereta za njih.”

“Važno je i pitanje suzbijanja nepoštene trgovačke prakse. Imamo ogroman problem s nelojalnom konkurencijom, posebno iz trećih zemalja. Trgovačke ugovore s njima treba revidirati”, dodala je Petir.

Poseban naglasak stavlja na štićenje kršćanskih vrijednosti: “Europa je nastala kao zajednica kršćanskih vrijednosti i mislim da se moramo vratiti svojim kršćanskim korijenima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare