Milanović: Mirovine su niske zbog Vladine nesposobnosti. S tim se ne da živjeti

Vijesti 07. ruj 202413:18 1 komentar
Zoran Milanović
Marko Lukunic/PIXSELL

Na Europskom trgu održava se 16. ZeGeVege festival održivog življenja. Festival je obišao i predsjednik Zoran Milanović koji je prokomentirao cijene u državi, ali i nove Vladine mjere.

Prvi put ZeGeVege će trajati puna tri dana u kojima će posjetitelji moći uživati u bogatoj i raznovrsnoj ponudi izlagača zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama. Uz to, educirat će zainteresirane građane i ponuditi korisne i zabavne radionice za najmlađe.

Festival je obišao i predsjednik Zoran Milanović.

“Ne odgovaram ljude da jedu meso, nisam radi toga ovdje, em sam nisam uzor i primjer i mislim da takva vrsta nametanja i pretencioznosti nije normalna, ali da se više jedu stvari biljnog porijekla svakako. Sad će neki reći skupo je, ali postoje i jeftnije varijante”, rekao je Milanović.

Prokomentirao je cijene u trgovinama, ali i nove Vladine mjere.

“Treba zaštititi umirovljenike”

Kazao je kako su cijene previsoke i da treba zaštititi one koji teže žive.

“Iz ne znam kojeg razloga Vlada se nikad nije potrudila izračunati nekakvu održivu formulu za umirovljenike. Prosječna mirovina je ostala na 40% plaće, isto kao kad sam ja bio premijer, i to u puno težim uvjetima. Tada je za to bilo opravdanja i koje ja nisam tražio, ali ni umirovljenici nisu tada prosvjedovali. Bili su svjesni kako stvari stoje. Imamo Vladu koja se razmeđa i hvali, a ja bih rekao da mirovine stoje ovako nisko, prije svega zbog njihove nesposobnosti, a ne zbog toga što se to nije moglo riješiti. S tim se ne da živjeti. Jer plaće jesu nominalno rasle, ali i inflacija je”, kazao je Milanović, a prenosi HRT.

Prokomentirao je i potez Milorada Dodika koji je u udžbenike “ubacio” Mladića i Karadžića kao ratne heroje.

“Što god ja pokušavam popraviti, on zezne. On je sugovornik za sve bosansko-hercegovačke Hrvate u politici. Dodik tu previše kalkulira i igra se vatrom. Nepotrebno potpuno”, rekao je.

“Ja mu svaki put kažem da se smiri. Nazovem ga, ne baš često, ali… Čujemo se, kažem mu da olabavi malo”, kazao je Milanović.

Osvrnuo se na posjet Plenkovića BiH

Plenković je sad bio dva dana u Bosni i Hercegovini. Nešto je pričao o onim presudama Sejdić-Finci, o tome kako Hrvati ne mogu birati svog člana Predsjedništva i članicu, što im, naravno, opstruira političko Sarajevo i svi mi to jako dobro znamo. Ja o tome pričam što tiše, što glasnije, već šest godina. Plenković se konačno ohrabrio konstatirati problem i završiti da bi druge države tražile više i više prigovarala nego Hrvatska. I to je stav premijera”, kazao je predsjednik.

“On je to rekao i sad pet godina može biti miran”, dodao je.

“Odnos ekipe iz SDA i političkog Sarajeva prema Plenkoviću je isti kao prema meni. Čim je to zaustio, a skrivao se i plašio godinama, dobio je istu reakciju kao ja. S tim ljudima, nažalost, ne ide na lijep način”, kazao je.

Dodaje da, “ako mi ne pomognemo Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava, neće nitko”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare