Pupovac: Pozdrav “ZDS” nedovoljno se osuđuje, a suprotan je ustavnom poretku

Vijesti 03. kol 202416:10 0 komentara
Pupovac: Pozdrav "ZDS" nedovoljno se osuđuje, a suprotan je ustavnom poretku.
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je u subotu kako se nada da sve što je urađeno tijekom proteklog četverogodišnjeg mandata Vlade "neće biti uzalud", ali i dodao da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" nedovoljno osuđuje iako je suprotan ustavnom poretku.

Pupovac je sudjelovao na komemoraciji SNV-a u Strmici posvećenoj svima koji su izgubili život, bližnje, domove i zavičaj tijekom i nakon VRO “Oluja”, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara.

Upitan kakvu proslavu očekuju u Kninu za dva dana s obzirom na to da se promijenila politička klima i Vlada je otišla udesno, Pupovac je izrazio nadu da ono što su počeli prije četiri godine “nije bilo uzalud”, a to je, kaže, da svatko napravi iskorak koji može u tom trenutku kako bi se odmakli od rata, osudili ratne huškače i ratne politike te se prisjetili stradanja.

“Nadam se da ove godine neće biti tonova, niti glasova kakve smo čuli ranije. Po onome što do sada vidimo, moglo bi biti tako. I da će biti s mjerom, s obzirom i uzimanjem, dijeljenjem osjećaja i suosjećanja za stradanje drugih”, istaknuo je.

Pupovac: Stvari su zaokrenuli i najviši predstavnici države, ne samo DP

Upitan smatra li da Domovinski pokret “zaokreće” udesno i u drugačijem smjeru, Pupovac je odgovorio da je “sigurno drugačije”, ali i da nije samo riječ o DP-u.

“I najviši predstavnici države su zaokrenuli stvari i izjednačili se s političkim ekstremistima i u politici sjećanja, političkoj retorici, u odnosu prema prošlosti općenito. Do prije godinu dana smo u Vukovaru se mogli sjećati svih žrtava. A onda se dogodilo to da su pod jednim znamenjem otišli svi, a mi smo morali ostati u svojim prostorijama u Zagrebu”, naveo je.

“Svi su otišli pod znamenjem ustaškog pozdrava ‘ZDS’ i tako ne samo osujetili nas da se sjećamo žrtava, nego istovremeno zaboravili što su temeljne ustavne vrijednosti RH – u njima ne ima mjesta, niti prostora za ZDS”, dodao je.

Na pitanje ima li Vlada propust nečinjenja po pitanju ZDS-a, Pupovac je odgovorio da nije “vidio da se itko javio kada je jedan od kolega u Saboru po drugi put, a nije iz DP-a, uzviknuo ZDS”.

Nisam vidio da je to osudio i jedan državni dužnosnik, i jedan medij, i jedna relevantna institucija ili relevantan čovjek jer se navikao. Jer je postalo normalno, a nije normalno, ustvrdio je te dodao da će ponavljati da je to suprotno vrijednostima ustavnog poretka i vrijednostima zajedničke stečevine EU-a.

Ovogodišnja središnja komemoracija SNV-a održala se u selu Strmica, kod Knina. Parastos civilnim žrtvama u Strmici i na područjima na kojima se odvila VRO Oluja održao je kninski paroh Nemanja Blagojević.

Pupovac je rekao da su u Strmici stradali mahom civili, stariji i nemoćni koji “nikome nisu predstavljali opasnost, ali su ubijeni kao da jesu”, a za ta ubojstva do sada nitko nije odgovarao.

“Da nema nas, nikakvog osjećaja povezanosti sa stradanjem tih nedužnih ljudi, niti osjećaja odgovornosti ne bi bilo. Zato ćemo ovo nastaviti da podsjetimo da u ratu stradaju ljudi, civili, a ponekad i cijeli narodi i da ako se to zaboravlja, ratovi mogu biti gori nego što je bio ovaj”, rekao je te naglasio da buduće generacije ne zaslužuju suočavanje s takvim iskustvom.

Šimpraga: Zločini se trebaju procesuirati neovisno o nacionalnosti žrtve i počinitelja

Saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga istaknula je da se povijest ne može promijeniti, ali se mogu stvoriti uvjeti da se krajevi zahvaćeni ratom revitaliziraju i da postanu mjesto dobro za život i Srbima i Hrvatima.

Navela je da se svi zločini trebaju procesuirati, neovisno o nacionalnosti žrtve i počinitelja, dodavši kako je to važno zbog povjerenja građana u institucije, ravnopravnost svih građana, zbog suočavanja s prošlošću i prevladavanja ratnih trauma.

“Tek kada se ovi procesi pravedno i nepristrano privedu kraju, a u javnosti bude bilo moguće otvoreno razgovarati o zločinima, uz uvažavanje svih žrtava i različitih tragičnih iskustava iz rata, ova tema će prestati biti resurs za političku mobilizaciju u dnevno-političke svrhe. Nažalost, danas to ova tema jest više nego ikad”, ocijenila je.

Šimpraga je navela da su u selu Strmica kod Knina zbog onih koje je pogodila najteža sudbina nakon što su ostali u svojim kućama, imajući povjerenje u hrvatsku vojsku i vlast te potom pročitala imena do sada poznatih žrtava zločina počinjenih nad ljudima tog sela iz kolovoza 1995. te izrazila sućut njihovim obiteljima.

“Hrvatsko društvo upozoreno je da treba smoći snage i priznati da su u Oluji, nažalost, počinjeni zločini nad srpskim civilima koji se nikada nisu trebali dogoditi. Spremni smo i dalje pružiti ruku prijatelju, bratu, ali nismo spremni gledati i slušati kako je trend obnavljanja i normalizacije ustaškog pozdrava u javnom i političkom životu prihvatljivo. Taj pozdrav predstavlja prijetnju svim narodima žrtava”, poručila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!