Nazvali Bulja svijetlim primjerom: Tamo gdje je Most na vlasti dolazi do demografske revitalizacije

Vijesti 20. kol 202416:42 0 komentara
Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Mosta Božo Petrov upozorio je u utorak na probleme demografije i negativnih demografskih trendova, koji su jedan od najvećih problema u Hrvatskoj, te će Most inzistirati na izmjenama zakona vezanih uz to područje.

Smatramo da Hrvatska u ovom trenutku posebno ima problem s demografskom slikom i demografskim trendovima, koji predstavljaju najveći izazovi i za sigurnost Republike Hrvatske, rekao je Petrov na konferenciji za novinare.

Petra Mandić, koordinatorica za Mosta za demografiju drži da je demografska revitalizacija Hrvatske, ali i cijele Zapadne Europe, pitanje broj jedan za opstanak.

“Mi smo zahtijevali u parlamentarnoj kampanji da izdvajanje za demografsku revitalizaciju bude minimalno tri posto BDP-a. Praksa u Francuskoj je pokazala da jedino ta razina izdvajanja iz proračuna dovodi do bitnog rezultata”, napomenula je.

Obećavaju izmjene niza zakona

U ovom trenutku Hrvatska izdvaja samo dva posto BDP-a za demografiju, pa tako većina onih koji su dobili dječji doplatak prima minimalnih 30 eura, što je nedovoljno.

Mandić ističe kako je Most prvi i jedini napravio cjelovitu strategiju demografske revitalizacije.

Predali su, navodi, niz prijedloga izmjena zakona – od doplatka za djecu, gdje bi uveli jedinstveni dječji doplatak za svako dijete, izmjene zakona o rodnim i roditeljskim potporama te niz drugih pratećih zakona, od predškolskog odgoja do osnovnoškolskog obrazovanja i stambenih politika, koji su bitni da bi demografska politika profunkcionirala.

U Mostu smatraju da Vlada nedovoljno čini da bi se demografska slika popravila a puno je, kaže, i otpora struktura koje su prije vladale Hrvatskom.

Miro Bulj kao svijetli primjer

Kao svijetli primjer ističu ono što je učinio gradonačelnik Sinja Miro Bulj. U Sinju su vrtići besplatni, grade se novi, naknadama su zbrinuta sva djeca koja eventualno nisu upisana u jaslice, a kroz projekt “Ostani tu” omogućeno je mladim obiteljima stambeno zbrinjavanje.

“Osim Mire Bulja, imamo i primjer Šime Gligore u Općini Kolan, u kojoj također imamo demografski rast. Pokazali smo da tamo gdje je Most na vlasti dolazi do demografske revitalizacije”, poručio je Zvonimir Troskot.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!