Nemili događaji u Jadroliniji okupili saborski Odbor za pomorstvo, Sopta: Mandat je uvijek na raspolaganju

Vijesti 12. ruj 202417:17 0 komentara

Saborski Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu većinom glasova u četvrtak je odbio prijedlog oporbenih zastupnika iz redova Nezavisne platforme Sjever, SDP-a, te IDS-a koji su tražili da im nadležno ministarstvo u roku od mjesec dana podnese izviješće o stanju u Jadroliniji.

Povod tematskoj sjednici bilo je nekoliko incidenata koji su se dogodili u toj tvrtki te tragični događaj na Malom Lošinju u kojem su zbog pada rampe na trajektu Lastovo smrtno stradala tri pomorca.

SDP-ova Ivana Marković rekla je da su od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture željeli saznati i podatke o stanju i održavanju Jadrolinije flote koje bi trebalo sadržavati podatke unazad pet godina o održavanju pojedinog broda iz flote te izvješće o upravljaju sustava sigurnosti i zaštite na radu, postupke vezane uz nabavu rabljenih plovila i slično.

Uz to, tražili su i da Državni ured za reviziju provede reviziju Jadrolinije.

Umjesto toga Odbor je većinom glasova prihvatio zaključke koje je dao HDZ u kojima se navodi da svi brodari u zemlji, uključujući i najvećeg nacionalnog brodara Jadroliniju, kontinuirano obavljaju linijski pomorski promet i ispunjavaju obaveze preuzete iz ugovora sklopljenih s Agencijom za obalni linijski pomorski promet.

Također, Odbor smatra da su znatno poboljšani uvjeti za sve pomorce u nacionalnoj plovidbi te podupiru investicijski ciklus obnove flote Jadrolinije.

Odbor je izrazio i žaljenje zbog nesreće broda Lastovo te zahtjeva brzo i objektivnu istragu kao i predlaganje konkretnih mjera za njihovo sprječavanje i ponavljanje.

Sopta: Flota Jadrolinije je sigurna i dobro održavana

Tijekom sjednice predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta izvijestio je kako Jadrolinija ove godine bilježi rekordnu sezonu, a zaposlenici, naročito pomorci, unatoč nezapamćenoj tragediji na Malom Lošinju, svoj posao obavljaju profesionalno, savjesno i odgovorno.

Naglasio je da je u ovoj godini realizirano ukupno 98 posto putovanja, a od dva posto neizvršenih samo njih 0,12 bilo je radi tehničkog problema broda te 1,8 posto zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

“Naša flota je sigurna, naša flota je dobro održavana”, poručio je.

U raspravi su HDZ-ovi članovi Odbora smatrali da je sjednica isforsirana, preuranjena i totalno nepripremljena. HDZ-ov Josip Ostrogović smatra da se o stanju u Jadroliniji i sigurnosti prometa ne može raspravljati bez rezultata istrage što je uzrok tragedije u Malom Lošinju.

Stoga, dok se istrage ne završe i ne utvrdi što je dovelo do tragedije teško se može utemeljeno raspravljati o stanju u Jadroliniji, rekao je.

Za razliku od njega SDP-ov Arsen Bauk negirao je kako se radi o politiziranju. “Onog trena kada je Vlada odlučila u upravu državne tvrtke staviti tri člana vladajuće stranke, time je otvorena politizacija. To je vrlo legitimno”, rekao je.

Sindikati pomoraca različito o stanju u Jadroliniji

Sjednici su nazočila i tri predstavnika sindikata pomoraca koji su dali različite ocjene o stanju u Jadroliniji.

Tako je Nediljko Bulić iz Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske, koji je u Jadroliniji reprezentativni sindikat, zatražio brzu i neovisnu istragu oko tragične nesreće na Malom Lošinju.

Istaknuo je kako Jadrolinija ima dobre i iskusne pomorce te u nju treba početi ulagati. “Brodovi su stari i da bi trebali biti bolji to svi znamo. Ali, tu stoji odgovornost u svim politikama do sada”, rekao je.

Za razliku od njega predstavnici nereprezentativnih sindikata – glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan i predsjednik Strukovnog sindikata pomoraca Hrvatske Ivan Srzentić, upozorili su da sustav upravljanja sigurnošću u Jadroliniji ne funkcionira i u potpunosti je zapušten.

“Za to je isključivo odgovoran predsjednik Uprave”, rekao je Melvan. Srzentić je upozorio da u Jadroliniji postoji još pet brodova starijih od 30 godina i opasni su za sigurnost putnika i posade jer na njima uopće nema signalizacije za zatvaranje i otvaranje rampe.

U izjavi za medije nakon sjednice Odbora Sopta je kazao da je uvijek moralno odgovoran i da je njegov mandat uvijek na raspolaganju. Na upit funkcionira li sustav sigurnosti u Jadroliniji odgovorio je kako odgovorno tvrdi da funkcionira.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!