Tiktokerica na listi za EU izbore: “Želimo biti glas naše generacije na mjestu gdje ga nema”

Vijesti 24. tra 202422:17 1 komentar

Nina Skočak, diplomirana politologinja i novinarka koja proteklih godina radi u europskim institucijama u Bruxellesu, i njezina GenZ lista idu na europske izbore. Kao kandidacijska lista grupe birača prikupili su ne samo nužnih 5.000, već 8.500 potpisa koji su im, kao nezavisnoj listi, bili potrebni za kandidaturu za izbore za Europski parlament, koji će se održati 9. lipnja. U Newsnightu su s našim Ilijom Radićem razgovarali upravo Nina Skočak i Nikola Kožul s Nezavisne liste Nine Skočak.

“Prije svega želimo biti glas naše generacije na mjestu gdje tog glasa nema. Na prvom mjestu je pitanje digitalizacije, s posebnim naglaskom kako to može regulirati EU. Kako stvoriti stabilnu i održivu ekonomiju u koju će biti uključeni mladi, kako riješiti stambenu krizu, ali i ljudska prava s naglaskom na prava žena”, rekla je Nina Skočak.

“Apsolutno se zalažemo za ljudska prava. Svi ljudi bez obzira na sve trebaju imati zajamčena osnovna prava. Pravo pobačaja je nešto što je nama neupitno i oko toga nema nikakvog okolišanja. No, isto tako su nam važne i ekonomske politike. Ekonomija ne mora pod svaku cijenu težiti ostvarenju profita, nego bi trebala pridonositi općoj dobrobiti. Naša politika je socijalna, održiva i progresivna”, rekao je Nikola Kožul, s liste Nezavisne liste Nine Skočak.

“U dva tjedna smo skupili 8 i pol tisuća potpisa, to je za nas politička pobjeda i političko čudo jer smo to uspjeli bez stranačke infrastrukture. Bilo je jako izazovno i tek sad vidim zašto stranke imaju cijelu terensku infrastrukturu”, rekla je Nina Skočak.

Navodi kako u drugim političkim strukturama nije nikad vidjela toliku podršku mladih.

“Mislim da nitko od političara to nije doživio. Najstariji član na našoj listi ima 30 godina”, kazala je i dodala: “Mi smo prva najmlađa nezavisna stranka na Europskim izborima. Bruxelles nije toliko daleko koliko mi mislimo”.

“Za probleme koji nas muče je adresa Europski parlament, a ne Hrvatski sabor”, zaključio je Nikola Kožul.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare